Svenska företag måste sluta stödja Ryssland i kriget mot Ukraina

Sedan mars 2022 har Ryssland försökt att skjuta Ukraina sönder och samman. I Stockholm demonstrerar Aktionsgruppen utanför ryska ambassaden varje onsdag och Måndagsrörelsen på Norrmalmstorg. Nordic Ukraine Forum, med många ukrainska deltagare, fortsätter efter ett kortare sommaruppehåll med samlings på Sergels torg.

På flera håll i landet bedrivs verksamheter till stöd för Ukrainas heroiska kamp. Fordon, gods och varor skickas eller körs ner till Ukraina. Sverige stöttar med flera stödpaket.

Dessvärre är flera svenska företag och ägare fortfarande verksamma i Ryssland. Det blir kontraproduktivt: stödgrupper hjälper Ukraina, medan andra bidrar som krigssponsorer till Ryssland.

På DN Debatt 14/7 skrev Olesia Horiainova på ukrainska tanke­smedjan Ukrainian security and cooperation center i Kiev om Kubalverket i Sundsvall, som ingår i aluminiumjätten Rusal med oligarken Viktor Vekselberg som en av ägarna. Produktionen går till den ryska försvarsindustrin och förlänger därmed aggressionskriget. Att utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) icke agerar i ärendet är både märkligt och upprörande.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version