Grieg Seafood lider av förlust i driftsresultatet under andra kvartalet. En stor smäll förväntas i Kanada under det tredje kvartalet.

Grieg Seafood rapporterade en operationell driftsförlust på 35 miljoner kronor under tremånadersperioden april-juni. Jämfört med samma period förra året, då siffran låg på 547 miljoner kronor, är detta en betydande nedgång. Företaget förlorade 2,3 kronor per kilo lax, jämfört med en intjäning på 24,2 kronor per kilo lax under samma period förra året. Slaktkvoten under perioden var 15 275 ton, en minskning från 22 645 ton året innan. Det förväntas att slaktkvoten kommer att vara 16 700 ton under det tredje kvartalet.

Andreas Kvame, VD för Grieg Seafood, kommenterar: “Andra kvartalet 2024 var en utmanande period för Grieg Seafood, och vår prestation och resultat återspeglar fortsatta biologiska utmaningar.” Han fortsätter med att nämna att händelser med extrema låga syrenivåer i vattnet i British Columbia, Kanada, har påverkat verksamheten negativt. Företaget förväntar sig en driftsförlust på mellan 230 och 250 miljoner kronor för Kanadaverksamheten under det tredje kvartalet.

Grieg Seafood justerar även ned sin slaktkvot för året. Nu förväntas 78 500 ton, jämnt fördelat på olika regioner. Aksjen har sjunkit med cirka 9 procent hittills i år och värderas till 6,9 miljarder på Oslo Börs.

Före dagens rapport rekommenderade 4 mäklarhus köp av aktien, medan 3 höll den och 3 sålde den enligt Factset.

Analys:
Grieg Seafood har drabbats av ekonomiska svårigheter under andra kvartalet, främst på grund av biologiska utmaningar i Kanada. Detta har resulterat i en betydande förlust och nedskrivning av förväntningarna för det tredje kvartalet. Aktien har också påverkats negativt av beslutet att förbjuda öppna merder i Kanada, vilket tvingar företaget att antingen lägga ned eller investera i mer slutna anläggningar. Detta har bidragit till en nedgång på aktiemarknaden och en minskad värdering av företaget. För investerare och aktieägare är det viktigt att vara medveten om dessa utmaningar och överväga hur de kan påverka ens portfölj och ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version