Vår Energis prestisjeprosjekt blir 4 miljarder kronor dyrare

Vår Energis produktionsskepp Jotun uppgraderas för närvarande för att förlänga livslängden på Balder-fältet genom ett projekt som kallas Balder Future. Foto: Ørjan Richardsen / Øyvind Gra / Vår Energi

Publicerad: 21 augusti 2024, 08:08
Uppdaterad: 21 augusti 2024, 08:19

Den planerade starten av produktionen i Balder X-projektet har flyttats till andra kvartalet 2025, enligt oljebolaget på onsdagen.

Tidigare var målet att starta i fjärde kvartalet i år.

“Företagets produktionsmål vid slutet av 2025 på cirka 400 000 fat oljeekvivalenter per dag påverkas inte av den uppdaterade projektstarten”, meddelas det.

Vår Energi rapporterar samtidigt att kostnadsbasen för projektet har uppdaterats med en extra kostnad på 400 miljoner dollar, eller cirka 4,3 miljarder kronor. För 2024 har dock kostnadsuppskattningen justerats ned till 2,6 miljarder dollar, från tidigare mellan 2,7 och 2,9 miljarder dollar, bland annat på grund av en fördelaktig kronkurs.

“Tillsammans med våra leverantörer har vi gjort allt vi kan för att slutföra det sista arbetet på Jotun FPSO på Rosenberg-varvet för att möjliggöra fältinstallationen före vintersäsongen. Trots nyliga goda framsteg återstår dock viss färdigställning och igångkörningsarbete på land innan avgång. Även om uppnåendet av första oljan innan slutet av fjärde kvartalet 2024 inte längre är möjligt, har detta begränsad påverkan på 2024-produktionen”, säger VD Nick Walker.

Balder X är ett prestisjeprojekt för Vår Energi som har blivit uppskjutet flera gånger.

Analyserat och förklarat:

Vår Energis prestisjeprojekt, Balder X, har stött på förseningar och ökade kostnader. Projektet, som syftar till att förlänga livslängden på Balder-fältet, har sett en ökning med 400 miljoner dollar, vilket motsvarar cirka 4,3 miljarder kronor. Trots att starten av produktionen har skjutits upp till andra kvartalet 2025, förväntas inte företagets produktionsmål påverkas. Även om det finns vissa utmaningar kvar att lösa innan projektet kan slutföras, förväntas det inte ha en betydande inverkan på produktionen under 2024. Balder X är ett viktigt projekt för Vår Energi och har varit föremål för flera förseningar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version