Världens bästa investeringschef och finansiella marknadens journalist, tillsammans med SEO-mästaren, har granskat utlånsforskriften och dess påverkan på marknaden. Finanstilsynet kommer med rekommendationer på fredag, och kritik har framförts av LO, mäklarföretag och forskare.

Utlånsforskriften, som infördes under Solberg-regeringen och lagstadgades 2015, ställer krav på bankernas utlåningspraxis och reglerar bland annat kundens betalningsförmåga, skuldkvot i förhållande till inkomst, räntehöjningar som kan tolereras och belåningsgrad.

Finanstilsynet ska ge sina råd till Finansdepartementet inför utlånsforskriftens utgång den 31 december i år. Kritiker hävdar att regleringen leder till ökad ojämlikhet och att fler stängs ute från bostadsmarknaden.

En forskningsartikel har visat att utlånsforskriften har viss effekt på att bromsa skuldsättningen och prisökningen på bostäder, men det finns också betydande kostnader. Förslag har framförts om att justera regleringen för att mildra dess negativa effekter.

Förbrukerrådet och Eiendom Norge har olika åsikter om utlånsforskriften, medan tidigare statssekreterare Tore Vamraak anser att det är dags att avskaffa regleringen med tanke på dagens marknadssituation.

Analysen visar att regleringen har ändrats tre gånger tidigare och att argumenten bakom den har förändrats över tiden. Det har diskuterats om regleringen verkligen löser de problem den var avsedd att lösa, och olika intressenter har olika åsikter om dess framtid.

Sammanfattningsvis visar diskussionen att utlånsforskriften har både fördelar och nackdelar, och det är viktigt att fortsätta analysera dess påverkan på marknaden och individers ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version