17-åringar kan snart köra mer bil i Danmark – förslag från den danska regeringen

Enligt ett nytt förslag från den danska regeringen ska 17-åringar få köra bil utan att ha en ledsagare med sig. Sedan 2017 har det varit möjligt att ta körkort redan vid 17 års ålder i Danmark, men endast med en ledsagare i passagerarsätet. Detta förslag syftar till att underlätta resandet i städer där kollektivtrafiken är begränsad. Körning utan ledsagare kommer dock endast tillåtas mellan klockan 5 på morgonen och 8 på kvällen. För personer som haft körkort i mindre än tre år kommer promillegränsen att vara lägre enligt det nya förslaget.

Förslaget har väckt kritik från forskare och trafiksäkerhetsorganisationer, men den danska mittenregeringen, tillsammans med små stödpartier, har majoritet i folketinget.

Analys:
Detta förslag från den danska regeringen kan påverka både unga förare och trafiksäkerheten i Danmark. Genom att tillåta 17-åringar att köra bil utan ledsagare ökar friheten för unga förare, men det kan också öka risken för olyckor. Den lägre promillegränsen för nya förare kan vara en förebyggande åtgärd för att minska risken för rattfylleri och olyckor. Det är viktigt att följa utvecklingen av detta förslag och dess eventuella effekter på trafiksäkerheten i Danmark.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version