Avinor-sjefen betonar att intäktsutvecklingen fortfarande är den största utmaningen.

I fjol slog Avinor larm om att bolaget förväntade sig en “ansträngd ekonomisk situation” under de kommande åren. Nu presenterar bolaget finansiella siffror för det andra kvartalet.

– Åtgärder för att förbättra intäkterna och minska kostnaderna är fortfarande högt prioriterade inom koncernen. Det pågår dialog med ägaren om åtgärder som kan och bör genomföras för att säkerställa Avinors hållbara finansiella ramverk, säger koncernchefen Abraham Foss.

Driftintäkterna ökade marginellt till 3,15 miljarder kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 3,05 miljarder under samma period 2023. Samtidigt minskade driftskostnaderna till 1,86 miljarder kronor under kvartalet, jämfört med 2,1 miljarder föregående år. För första halvåret höll kostnaderna sig relativt stabila med en svag minskning.

Resultatet före skatt landade på 546,8 miljoner kronor, jämfört med 244,4 miljoner under samma kvartal föregående år.

Avinor-sjefen betonar återigen att intäktssidan utgör den största utmaningen.

– Vi är nöjda med driften. Avinor arbetar långsiktigt och kontinuerligt med att minska kostnaderna i den löpande driften. Samtidigt utgör en stor del av koncernens kostnadsbas relativt fast och nödvändig för att uppfylla kraven på säker och stabil drift enligt samhällsuppdraget. Intäktsutvecklingen är fortfarande den största utmaningen, säger Foss.

Tillväxt för utrikes trafiken

Avinor driver 43 flygplatser i landet.

24,3 miljoner passagerare reste via Avinors flygplatser under första halvåret, en ökning med 4,6 procent jämfört med samma period 2023. Enbart under det andra kvartalet ökade antalet passagerare med 5,6 procent enligt bolaget.

“Nord-Norge, och särskilt Tromsø, driver ökad trafik från utlandet” skriver Avinor om den ökade sommaraktiviteten från utländska passagerare.

Utrikestrafiken hade en passagerartillväxt på 9,3 procent under det andra kvartalet, medan inrikestrafiken minskade med 2,7 procent jämfört med samma månader föregående år.

Varning för ökade avgifter

I rapporten varnar Avinor för att de måste höja flygplatsavgifterna med cirka 1,7 miljarder kronor under 2025.

Bakgrunden till avgiftshöjningen är ett uppskattat behov av resultatförbättringar. Avinor betonar att flygplatsavgifterna är den viktigaste faktorn för att uppnå detta.

Bolaget har varit i dialog med staten för att hitta lösningar som kan minska behovet av avgiftshöjningar.

– Avinor utgår från att nödvändiga avgiftshöjningar kommer att genomföras för att säkerställa att Avinor är självfinansierat, står det i rapporten.

Dagar från kollaps

Det senaste resultatet från Avinor visade en förlust före skatt på 482,5 miljoner kronor under det första kvartalet 2024.

E24 har tidigare rapporterat att flygplatsägaren var bara dagar från finansiell kollaps i slutet av 2023. Avinors vd Abraham Foss har beskrivit situationen i bolaget som “mycket allvarlig”.

Regeringen meddelade ekonomiska åtgärder i samband med de problem som Avinor rapporterade om förra hösten. Strax före jul minskades det stadfästa kravet på eget kapital tillfälligt från 40 till 35 procent fram till 2024.

Eget kapital uppgick till 13,52 miljarder kronor vid utgången av juni 2024. Enligt stadgarna var andelen eget kapital 38,1 procent.

I mitten av november förra året vidtog regeringen krisåtgärder och höjde flygplatsavgifterna med 200 miljoner kronor som flygbolagen måste betala. Pengarna går till Avinor för att förhindra nedläggning av flygplatser och i värsta fall konkurs.

Samtidigt har det meddelats fler åtgärder i statsbudgetet för 2025.

Analys: Avinors ekonomiska situation är fortsatt ansträngd, trots viss tillväxt inom utrikes trafik. Bolaget behöver öka intäkterna och minska kostnaderna för att säkerställa långsiktig hållbarhet. Avgiftshöjningar kan vara nödvändiga, men regeringen har vidtagit åtgärder för att stödja Avinor. Det är viktigt att följa utvecklingen inom bolaget för att förstå hur det kan påverka flygresenärer och det nationella flygnätet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version