Mette Løkeland-Stai, den ledande överläkaren, föreslår att den nya abortlagen bör tillåta abort efter vecka 22 i fall av incest eller våldtäkt.

Enligt Klassekampen, verkar det som att det finns majoritet i Stortinget för att utöka rätten till självbestämd abort från vecka 12 till vecka 18 under graviditeten. Løkeland-Stai anser dock att politikerna bör gå ett steg längre när de antar lagen.

“Staten har en skyldighet att se till att kvinnor inte utsätts för tortyr, och de bör ha möjlighet till abort även efter vecka 22”, säger Løkeland-Stai, som är överläkare vid Kvinneklinikken på Haukeland universitetssjukhus.

Stai är även ansvarig för Abortregistret vid Folkehelseinstituttet (FHI) och poängterar att hon uttalar sig på egna vägnar, inte arbetsgivarens.

Tidigare har lagstiftningen i Norge inneburit att en gravid kvinna måste ansöka om abort från vecka 13 till vecka 22, vilket behandlas av en nämnd. Friska foster anses vara livsdugliga efter vecka 22 och abort är därför inte tillåtet efter det. I det nya lagförslaget öppnas det dock för abort efter vecka 22, men endast om “det är tydligt att fostret kommer att dö under graviditeten eller kort tid efter födseln”.

Undantag från den övre gränsen vid vecka 22 kommer också att gälla vid akut och allvarlig fara för den gravida kvinnans liv eller hälsa.

Analyse:
Den nya abortlagen som Mette Løkeland-Stai föreslår skulle kunna ha en stor inverkan på kvinnors reproduktiva rättigheter och hälsa. Genom att tillåta abort efter vecka 22 i fall av incest eller våldtäkt skulle det ge kvinnor större kontroll över sina egna kroppar och liv. Det är viktigt att lagstiftare tar hänsyn till sådana förslag för att säkerställa att kvinnor får den vård och respekt de förtjänar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version