EU-kommissionens jämställdhetsutmaningar: Ursula von der Leyens kamp för en balanserad kommission

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen står inför en utmaning när det gäller att skapa en jämställd kommission. Trots hennes strävan efter en jämn könsfördelning bland de nya kommissionärerna verkar regeringarna i EU-länderna inte vara särskilt intresserade av att bidra till detta mål. Endast sju länder har nominerat en kvinna förutom von der Leyen själv.

Sverige har dock valt att lansera en kvinna, EU-minister Jessika Roswall, som kommissionär, vilket visar ett steg i rätt riktning. De länder som inte har följt denna väg kan förvänta sig påtryckningar från von der Leyen i den närmaste framtiden.

Det finns också oro kring hur de nominerade männen kommer att behandlas av EU-parlamentet under godkännandeprocessen. Ojämlikheten i nomineringarna kan leda till en tuffare granskning för de manliga kandidaterna. Detta kan gynna Sverige och Jessika Roswall som kan förvänta sig en mer positiv behandling i parlamentet.

Det återstår att se vilka politikområden de nominerade kommer att få ansvar för, men det är tydligt att jämställdhetsfrågan spelar en viktig roll i sammansättningen av den nya EU-kommissionen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version