En expertanalytiker avslöjar: Varför bankfusioner inte gynnar konsumenterna

Bank-Norge har återigen skakats av en ny fusion när Sparebanken Vest och Sparebanken Sør går samman för att skapa den potentiella jättebanken “Sparebanken Norge”. Den nya banken blir Norges näst största med en utlåning på 429 miljarder kronor och en kapitalfrigörelse på cirka fyra miljarder kronor.

Ekonom och TV-programledare Hallgeir Kvadsheim, känd från “Lyxfällan”, uttrycker sin skepsis kring de påstådda fördelarna med bankfusioner generellt sett. Trots detta är han inte “mycket negativ” till denna specifika sammanslagning. Han pekar på att de två bankerna i väst och söder inte i stor utsträckning konkurrerar om samma privatkunder, vilket kan göra sammanslagningen mer acceptabel ur kundens synvinkel.

Samtidigt uttrycker Kvadsheim oro för att en ökad sammanslagning av banker kan försvaga konkurrensen på privatmarknaden, vilket sällan leder till ökad konkurrens trots att bankerna får mer kapital till sitt förfogande.

Det är framförallt ägarna som gynnas av fusionen, enligt Gøril Bjerkan, sivilökonom och rådgivare i LO. Fusionen är i huvudsak driven av att de större bankerna inte har samma kapitalkrav som de mindre, vilket gynnar investerare i form av kursuppgångar.

Sammanslagningen mellan Sparebanken Vest och Sparebanken Sør är bara en i raden av fusioner inom bank- och finanssektorn de senaste åren. Koncernchefen i Sparebanken Vest förutspår årliga synergier på 350-400 miljoner kronor genom denna sammanslagning och tror att fusionsvågen i banksektorn inte kommer att avstanna här.

Sammanfattningsvis visar denna analys att bankfusioner främst gynnar ägarna och investerarna, medan konsumenterna sällan ser några direkta positiva effekter. Det är viktigt att vara medveten om hur denna typ av strukturomvandlingar kan påverka ens egna ekonomi och finansiella beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version