En investeringsmanagers syn på åldrande och cykling i Stockholm

Det sägs att 70 är det nya 50. År alltså. Det är i alla fall uttrycket som Ingmar Skoog, professor i psykiatri och äldreforskare, myntat och han kom i fjol ut med en bok där han slår fast att äldre är yngre än någonsin. Det låter ju bra, men jag är ändå lite skeptisk. När man fyller 70 har man, hur man än vänder och vrider på det, större delen av livet bakom sig och det är ju en inte alltför upplyftande tanke. Vi pratade om det häromdagen, Pyttan och jag, och konstaterade att vi är inne på andra halvlek – med råge. Ja, sa Pyttan, krass som alltid. Nu går det bara utför. Men jag, som är lite mer positiv till min läggning tänkte för mig själv att utförsbackar kan vara riktigt härliga. I alla fall om man har en cykel mellan benen.

Jag har cyklat i Stockholms innerstadstrafik i över 50 år och har vant mig vid trafiken. Jag gillar verkligen att cykla även om jag kan tycka att det är jobbigt när uppförsbackarna är för branta, men vem gör inte det? Sedan jag utrustats med ett nytt vänsterknä och dito högerhöft behöver jag inte längre leda cykeln uppför Odengatsbacken utan kan trampa upp hela vägen. Det trodde jag inte skulle vara möjligt när jag var i 65-årsåldern. Tyvärr har jag inte fått Blixten att upptäcka hur härligt det kan vara att hoja runt i stan, men det kan bero på ovana även om han aldrig skulle erkänna det. Och kanske ligger det något i uttrycket att det är svårt att lära gamla hundar sitta.

Men apropå gammal har jag en kompis, Catharina, som ofta pratar om personer som nollar. När jag hörde henne säga det första gången bad jag henne förklara vad hon menade. Det var någon som fyllde jämnt, typ 50 eller 60, sa hon. Kanske är det ett sätt att lindra övergången från att ena dagen vara 50 plus till 60 plus. Nu är jag inte 60 plus längre och det är väl bara att gilla läget. Jag kan ju hoppas att folk hör fel när de frågar om min ålder. Det är ju lätt att förväxla 70 med 40 i talspråk. Och som några säger tröstande: ”Det är ju bara en siffra.” Å andra sidan: min pappa dog några månader efter sin 60-årsdag och mamma blev bara 66 år. Med det i åtanke är det nog inte så dumt att få fylla 70. Läs fler kåserier av EKG, till exempel om att byta till en ännu mer färgstark bil.

Analys:
I denna artikel diskuteras åldrandet och attityder till att fylla år, med en touch av cykling i Stockholms innerstad. Författaren reflekterar över sin egen ålder och livssituation, samtidigt som denne tar upp viktiga perspektiv kring attityder till åldrande och hälsa. Genom att utforska olika synvinklar på ämnet ger artikeln läsaren en möjlighet att reflektera över sitt eget förhållningssätt till åldrande och livets olika faser. Genom att lyfta fram personliga erfarenheter och tankar skapar författaren en engagerande och tankeväckande läsupplevelse för läsaren.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version