Ryska styrkor accelererar framryckningen i Ukraina trots motåtgärder

Ukrainas anfall mot ryska Kursk-området skulle minska de ryska styrkornas tryck i Donetsk-området. Istället har hastigheten på de ryska framryckningarna tredubblats, enligt oberoende Moscow Times. Ukrainas front i Donetsk-området hotas nu av kollaps, enligt en bedömare.

Ukrainska trupper i Kursk-området hade som mål att avlasta trycket i Donetsk-området, men detta har misslyckats då ryska styrkor fortsatt avancera snabbt. I augusti har ryska styrkor tredubblat sin erövringshastighet och tagit 30 kvadratkilometer per dag i Donetsk, jämfört med 5-10 kvadratkilometer i juni och juli. Enligt Moscow Times och andra källor hotas nu den ukrainska fronten i Donetsk-området av kollaps, då ryska styrkor närmar sig den strategiskt viktiga staden Pokrovsk.

De senaste tre veckorna har de ryska styrkorna i Donetsk-området erövrat ett 20-tal samhällen, enligt Financial Times. Den tyska tidningen Bilds krigskommentator Julian Röpcke varnar för att hela fronten i den centrala delen av Donetsk-området hotas av kollaps.
Situationen försämras kraftigt och Ukraina förlorar mark i Donetsk-området. Uppenbar kritik riktas mot landets överbefälhavare Oleksandr Syrskyj.

Den 28 augusti sade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att situationen kring Pokrovsk är ”väldigt svår”. Enligt en anonym ukrainsk militärkälla kan Pokrovsk falla mycket snabbare än Bachmut. En anledning till de ryska styrkornas snabba framryckning är att ukrainsk militär skickats från Donetsk-området till Kursk-området, samtidigt som rysk militär i området inte skickats norrut. Istället har den ryska generalstaben valt att skicka ryska värnpliktiga till Kursk-området.

Den pågående konflikten mellan Ukraina och Ryssland har intensifierats och hotar att eskalera ytterligare om inte åtgärder vidtas för att stabilisera situationen. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant och vara medveten om de potentiella konsekvenserna för den globala säkerheten och ekonomin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version