Enligt Konkurrensverket är lönsamheten inom dagligvaruhandeln högre än förväntat. Norgesgruppen anser att det efterlämnade intrycket måste rättas till.

“Enligt vår uppfattning måste Konkurrensverket se till att justera bilden av att resultaten i rapporten tyder på konkurrensutmaningar på detaljhandelsnivå inom dagligvarumarknaden”, skriver juridisk chef Ragna Bergholt Rom på Norgesgruppen i ett e-postmeddelande till Konkurrensverket som E24 har fått insyn i.

“För mindre än 40 minuter sedan”

“Innan sommaren genomförde tillsynsmyndigheten en studie om lönsamheten inom dagligvaruhandeln. Analysen drog slutsatsen att lönsamheten är hög och konkurrensen svag.

Handelsgiganten Norgesgruppen har flera invändningar. De anser att Konkurrensverket använder felaktiga siffror och att siffrorna dessutom används fel.

“Konkurrensverkets slutsats och offentliga omtal av rapporten hittills måste betraktas som en förlorad möjlighet att ge allmänheten och beslutsfattarna en faktabaserad förståelse av livsmedelskedjan”, skriver Rom.

“Beställde rapport”

Norgesgruppen har arbetat i flera kanaler för att få fram sitt budskap. Förutom invändningarna som skickats till Konkurrensverket har handelshuset beställt en utredning från Oslo Economics.

Rapporten, som är 16 sidor lång, behandlar tillsynsmyndighetens analys. Slutsatserna är desamma som Bergholt Roms.

Oslo Economics sammanfattade resultaten i en krönika. Poängen var:

– Avkastning används normalt inte inom modern konkurrensekonomi.
– Bruttomarginalen är en bättre måttstock.
– Norska dagligvaruaktörer har låga marginaler – lägre än brittiska, där samma undersökning har genomförts.
– Det kräver hög effektivitet.
– Effektiv drift är en troligare förklaring till hög avkastning än svag konkurrens.

“Försvarar metoden”

Friis Reitan berättar att Norgesgruppen inte är ensamma om att komma med synpunkter.

– Både stora och små aktörer i olika delar av värdekedjan argumenterar för att vi ska lägga vikt vid olika delar av resultaten.

Han försvarar de val som Konkurrensverket har gjort.

– Om man bara tittar på bruttomarginaler kan man få intrycket att ett företag som baserar sig på halvfabrikat är mer lönsamt än ett som i högre grad bearbetar råvarorna själva.

– Eller att företag på marknader med hög omsättning jämfört med investeringar är mindre lönsamma än företag på marknader som kräver mycket investeringar.

Han säger att Konkurrensverket har varit konservativa i tolkningen av avkastning och endast har kommenterat fall där resultatet är flera gånger större än avkastningskravet.

“Norgesgruppen bekräftar att de inte upplever att de har lyckats påverka Konkurrensverket i sin riktning.”

Analyser och slutsatser:

Denna artikel behandlar en kontrovers inom dagligvaruhandeln där Konkurrensverket har pekat på hög lönsamhet och svag konkurrens. Norgesgruppen har invändningar mot dessa påståenden och anser att felaktiga siffror har använts. De har även beställt en rapport för att backa upp sina påståenden.

Det är viktigt att förstå dessa diskussioner eftersom de kan påverka konsumenternas val och investerarnas beslut inom dagligvaruhandeln. Genom att förstå de olika argumenten som presenteras kan man göra mer informerade val när det gäller sina pengar och sin konsumtion.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version