Sommartemperaturer i september: Högtryck ger sommarkänsla över hela landet

Kalendern visar höst men termometern kommer att visa sommartemperaturer, enligt prognosen. Först rör sig ett lågtryck in över Sverige från Finland under måndagen, med moln och regnskurar. – Sedan börjar högtrycket växa in och förstärkas över södra Sverige. Den här varmluften sprider sig sedan vidare norrut, säger Fougman.

I stort sett hela landet får del av sommarvärmen från mitten av veckan. Även allra längst norrut kan det bli en bit över 20 grader. – Men man ska komma ihåg att dagarna är kortare, så det kanske inte är så många timmar värme. Men det blir sommarkänsla på eftermiddagarna.

På flera platser i södra Sverige har det i veckan varit kraftiga åskoväder. På Lidingö i Stockholm skadades flera tonåringar vid ett blixtnedslag. Framöver ser det möjligen ut att kunna bli lokal åska under måndagen, men inget långvarigt, enligt Fougman.

Är det ovanligt varmt för att vara september? – Nej, det är inte alldeles ovanligt att vi får temperaturer på över 20 grader i september, och det kan slå till med värme ända in i oktober. Höstens inträdde i fjol, enligt meteorologisk definition, faktiskt först i oktober i de södra delarna av Sverige och under september i de norra delarna. Ankomstdatum för hösten är det första dygnet av fem med en dygnsmedeltemperatur under 10 grader.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version