Marknaden fruktar räntesänkningar av fel anledningar, samtidigt kan det leda till minskade intäkter för de största företagen, enligt chefstrategen.

Marknaden är övertygad om att nästa räntesänkning från USA:s centralbank (Fed) är runt hörnet. Alla undrar nu hur stor sänkningen blir.

Aktiemarknaden reagerar ofta positivt på signaler om räntesänkningar. Chefstrategen Christian Lie på Formue anser dock att sänkningar kan innebära att faran är nära.

– Om Fed sänker styrräntan eftersom inflationen uppfattas vara under kontroll kan detta ge en helt annan marknadsreaktion än om Fed sänker på grund av oro över arbetsmarknadsutvecklingen.

Den viktiga arbetsmarknadsrapporten nonfarm payrolls visade att arbetslösheten i juli ökade till 4,3 procent, medan förväntningarna låg på 4,1 procent.

Löneökningen sjönk samtidigt mer än förväntat till 3,6 procent. Trenden de senaste månaderna är att arbetslösheten ökar något och att löneökningen dämpas.

Nu fruktar strategen att ytterligare misslyckanden kan skaka marknaden.

– Då kommer räntesänkningar att få en annan betydelse för investerare och aktiemarknaden. Det kan bli en situation där investerarna verkligen börjar tänka att nu kommer den recession som alla har väntat på, säger han.

Samtidigt som arbetsmarknadssiffrorna har varit misslyckade, är prisökningen på väg ner mot målet. PCE-inflationen landade på 2,5 procent i juli. KärnPCE, som exkluderar energi- och livsmedelspriser, hamnade på 2,6 procent.

– Vi befinner oss vid en brytpunkt där arbetslösheten antingen stabiliseras eller fortsätter uppåt. Det centralbanken och investerare mest hoppas på är att de kan sänka räntan eftersom inflationen kommer under kontroll, och inget annat, säger Lie.

Företag med mycket kontanter

I grunden leder lägre räntor till att ekonomins aktivitet ökar. Till exempel genom att räntorna på bolån eller företagslån sjunker. Enkelt sagt blir tillgången på pengar billigare.

För de största företagen med stora kassaflöden är det inte nödvändigtvis bara positivt med räntesänkningar, enligt Lie.

– På kort sikt kommer räntesänkningar också minska företagens ränteintäkter och därmed intjäningen, säger han.

Strategen förklarar att de största företagen har enorma kontantreserver från covid-perioden och återöppningen.

Andelen kontanter och likvida medel ökade till 5,9 procent av de totala tillgångarna bland företag på S&P 500 under första kvartalet 2024, från 4,6 procent av de totala tillgångarna under fjärde kvartalet 2019.

– Stimulanscheckar till hushållen gav så småningom en ökning i efterfrågan på varor och tjänster, vilket i sin tur gav företagen ett överskott av kontanter, säger han.

Ändå kan räntesänkningar vara goda nyheter för mindre och cykliska företag som ofta har mindre kontanter, enligt Lie.

Analys: Artikeln diskuterar marknadens oro för kommande räntesänkningar från Fed och hur detta kan påverka stora företag med stora kontantreserver. Den tar även upp arbetsmarknadsstatistik och inflationssiffror som indikerar en potentiell ekonomisk nedgång. För investerare och allmänheten är det viktigt att vara medveten om hur dessa faktorer kan påverka deras ekonomi och investeringar på kort och lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version