Flera oljebolag faller efter att oljepriset har försvagats

Efter att oljepriset har sjunkit har flera oljebolag börjat falla. Priset på oljan sjönk brant under fredagseftermiddagen efter meddelandet om att oljekartellen OPEC troligen kommer att öka produktionen i oktober. Sedan dess har priset rört sig svagt nedåt, och ett fat nordsjöolja (brent spot) handlas nu för 76,4 dollar. Det är cirka 0,7 dollar mindre än vid stängning på Oslobörsen på fredag, och en nedgång på 0,6 procent sedan midnatt.

Kort tid efter öppningen faller flera oljebolag på börsen. Huvudindexet sjönk med 0,29 procent kort efter öppningen. Även om börsen stängde upp på fredag, var augusti månad som helhet den sämsta sedan januari.

De mest omsatta aktierna i tidig handel ser ut som följer:
– Equinor stiger med 0,04 procent
– Frontline faller med 1,81 procent
– Kongsberg Gruppen är ned med 0,84 procent
– Aker BP faller med 0,47 procent
– Subsea 7 är ned med 0,21 procent
– Norwegian faller med 0,68 procent

Pareto Securities har ändrat om i sin portfölj genom att byta ut halva innehavet. DOF, Frontline, Mowi, Sats och Vår Energi har lagts till i modellportföljen, medan Aker BP, Austevoll, Autostore, Kid och Nordic Semiconductor har tagits bort. Pareto behåller samtidigt sina positioner i Borregaard, Bonheur, Crayon, Hafnia och Himalaya Shipping.

Pareto förväntar sig bland annat nyheter om DOF på oljeserviceselskapets kommande kapitalmarknadsdag och tror på en comeback för laksegiganten Mowi. Energianalytiker Tom Erik Kristiansen betonar att Vår Energi kommer att leverera 20 procent tillväxt när fältet Johan Castberg börjar producera mot slutet av året.

Kongsberg Gruppen har tecknat avtal om försäljning av styrmaskins- och rorexperter till ett fond förvaltat av det nordiska private equity-bolaget Norvestor. Affärsområdet är en del av divisionen Propulsion and Handling i Kongsberg Maritime och genererade en omsättning på cirka 850 miljoner kronor 2023.

DNO har slutfört förvärvet av fem olje- och gasfält från Vår Energi. Affären har ett värde på cirka 24 miljoner dollar, motsvarande cirka 254,3 miljoner norska kronor.

Industriföretaget Scana har fått ett bud från det namibiska företaget MIG Finance Namibia. MIG erbjuder hela bolaget och kommer att betala fyra kronor per aktie, vilket värderar Scana till cirka 1,8 miljarder kronor. Budet är villkorat av att 90 procent av aktieägarna accepterar det. Styrelsen har ännu inte tagit ställning till om de kommer att rekommendera budet.

Sammanfattningsvis, oljepriset har sjunkit vilket har påverkat flera oljebolag på börsen. Pareto Securities har gjort förändringar i sin portfölj och förväntar sig positiva resultat från vissa bolag. DNO har slutfört ett betydande förvärv, medan Scana får bud från Namibia. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden och vara medveten om hur olika händelser kan påverka ens investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version