Ny statlig finansiering på fem miljarder tillgänglig för industri i uppstarts- och tillväxtfasen

Näringsminister Cecilie Myrseth (Ap) presenterar en ny stödordning för grön industri

I årets budgetuppgörelse beslutade Stortinget att inrätta ett nytt låne- och stödsystem för gröna industriprojekt, kallat Grön industrifinansiering.

Näringsminister Cecilie Myrseth (Ap) presenterar den nya stödordningen på måndag.

Fem miljarder kronor läggs på bordet för att främja lönsamma projekt. Lånen kan utfärdas fram till den 31 december 2025.

– Privat kapital ska leda vägen, men samhället ska också bidra för att påskynda den gröna omställningen, säger Myrseth enligt ett meddelande.

– Norska industrier har alla möjligheter att utveckla lösningar som världen behöver. Med detta system ska vi accelerera utvecklingen, säger Myrseth under måndagens presskonferens.

Ett företag som har förväntningar på regeringens industripaket är Morrow Batteries. Företaget har sagt att de är beroende av ett statligt lån på 1,5 miljarder för att kunna fortsätta sin satsning.

Näringsdepartementet bekräftar att systemet öppnar upp för att Morrow Batteries kan ansöka.

Analyser och slutsatser:

Den nya statliga finansieringen på fem miljarder kronor syftar till att stödja gröna industriprojekt i uppstarts- och tillväxtfasen. Detta kommer att påskynda den gröna omställningen och främja innovation inom industrisektorn i Norge. Genom att tillhandahålla lån till företag som redan har fått stöd från privata investerare, kommer regeringen att möjliggöra tillväxt och utveckling inom grön industri. Detta kan skapa nya arbetstillfällen, driva ekonomisk tillväxt och bidra till att minska miljöpåverkan. Det är en viktig satsning för att främja hållbarhet och gröna teknologier i Norge.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version