Oslo Børs påverkad av olje- och sjöfartsaktier som faller

Oslo Børs öppnade ned på måndagen och nedgången ökade något under dagen. Vid stängning var Hovedindeksen ned 0,73 procent. Förra veckan avslutades med en uppgång, men augusti månad som helhet blev den sämsta sedan januari.

Oljepriset sjönk brant på fredag eftermiddag efter att OPEC meddelade att de troligtvis kommer att öka produktionen i oktober. Ett fat Nordsjöolja (brent spot) handlas nu för 76,8 dollar, något ned sedan stängning på Oslo Børs på fredag. Osäkerhet och risk för svagare efterfrågetillväxt för olja ligger bakom prisfallet, enligt DNB Markets morgonrapport. Flera oljebolag föll på måndagen, inklusive Aker BP, DNO, Okea och Vår Energi. Många sjöfartsaktier hade också en svag dag, med sjöfartsindexet på Oslo Børs ner 2,47 procent.

Pareto Securities byter halva portföljen enligt ett pressmeddelande. DOF, Frontline, Mowi, Sats och Vår Energi läggs till i modellportföljen, medan Aker BP, Austevoll, Autostore, Kid och Nordic Semiconductor försvinner. Pareto behåller också sina positioner i Borregaard, Bonheur, Crayon, Hafnia och Himalaya Shipping.

Namibiskt bud på Scana: Scana har mottagit ett bud från det namibiska företaget MIG Finance Namibia, som erbjuder fyra kronor per aktie för hela bolaget, vilket värderar Scana till cirka 1,8 miljarder kronor. Styrelsen har ännu inte tagit ställning till budet.

Kongsberg Gruppen har ingått avtal om försäljning av styrmaskins- och rorengöringsverksamheten till ett fond förvaltat av det nordiska private equity-företaget Norvestor. DNO har avslutat förvärvet av fem olje- och gasfält från Vår Energi.

Analys:
Olje- och sjöfartsaktier påverkades negativt av oljeprisfallet och bidrog till nedgången på Oslo Børs. Pareto Securities gjorde betydande förändringar i sin portfölj, med förväntningar på positiva resultat för vissa bolag. Namibiskt bud på Scana och försäljningen av Kongsberg Gruppens verksamhet påverkade också marknaden. DNO:s avslutade förvärv av olje- och gasfält från Vår Energi indikerar fortsatt tillväxt inom sektorn. Det är viktigt att följa utvecklingen på marknaden för att fatta informerade investeringsbeslut och hantera enskilda finanser på ett effektivt sätt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version