Världens bästa investeringschef och finansiella marknadsjournalist: Hur påverkar bränder i byggnader din ekonomi?

– Det är inte dramatik, men de kan inte riktigt hitta var det brinner, säger polisens insatsledare Christian Meyer.

Vid 13.40-tiden på tisdagen anlände flera brandbilar till platsen.
Brandlarmen går på olika platser i byggnaden.

Polisen har i samråd med brandkåren och äldreboendet kontinuerliga bedömningar och planer för eventuell eskalering av evakuering, enligt operativ ledare Tore-André Brakstad klockan 13.44.

Polisen larmades om branden av 110-centralen klockan 12.20 när brandlarmet utlöstes på platsen.

Spridning av värme och rök

– Det är spridning av värme och rök mot läkarmottagningen. Brandmännen har trycksatt delar av byggnaden för att förhindra att branden sprider sig, säger vaktkommandör Jostein Steinsland-Hauge vid 110-centralen vid 14.20-tiden.

– När började denna spridning?

– För en halvtimme sedan. En restvärderäddningsbil har också skickats till platsen, säger han.

Hulbrandsättning

– Vad gör ni just nu?

– Vi har identifierat en hulbrandsättning. Det betyder att vi inte ser branden. Men den rör sig i hulrummen i byggnaden. Så vi har nu kirurgisk släckning. Vi borrar hål och släcker i alla skikten i hulrummen. Om vi öppnar för mycket nu, får branden luft och då har vi ett mycket större problem, säger brandkårens insatsledare Kenth Haukeland.

– Vi letar och arbetar i hulrummen, med infrarödkamera som söker efter temperaturer och släcksprutor som tar in vatten, säger Haukeland.

– Jobbar på högvarv

– Finns det stora avstånd mellan hulrummen?

– Hela byggnaden är full av hulrum. Vi har evakuerat för att vara proaktiva. Det här kan pågå ett tag och det kan vara över inom en halvtimme eller en timme. Vi flyttar folk till nästa brandsektion. Det kan fortfarande finnas något i hulrummen som vi inte har släckt, men vi arbetar på högvarv, säger insatsledaren i brandkåren vid 14.25-tiden.

Mannskap från Hovedstasjonen och Fana är på plats.

För närvarande har åtta lägenheter i Slettebakken församlings äldrecenter evakuerats efter rapport om brand i delar av konstruktionen på tisdag.

Ingen är skadad och nödtjänsterna är på plats, enligt Vest politidistrikt.

– Utmanande

– Det är i den ena delen av konstruktionen som det brinner. Det är utmanande att hitta var det brinner, men brandmännen arbetar med punktsläckning och det har god effekt, säger vaktkommandör Jostein Steinsland-Hauge vid 110-centralen vid 12.50-tiden.

Han säger att byggnaden är sektionerad i brandceller, och att invånarna har skickats till andra delar av byggnaden där det inte finns brand.

Inte synliga lågor

– Det finns inga synliga lågor och inte så mycket rök. Inget tyder på att branden är anlagd, säger Steinsland-Hauge.

Totalt har åtta lägenheter evakuerats. Brandmännen har hittat värme i väggen.

Enligt polisen påverkar detta inte trafiken för bilar eller spårvagnar i området.

– De är nära att kontrollera branden, men har ännu inte gjort det. Det går bra på platsen, säger vaktkommandören vid 13.05-tiden.

– Arbete på platsen

– Det vi vet är att det har varit en brand, men vi är lite osäkra på hur stor branden har varit. Och i samband med den branden har det varit någon form av arbete, säger polisens insatsledare Christian Meyer.

– Så parallellt med släckningen pratar vi lite med dem som arbetar på platsen för att se om vi kan koppla detta samman, säger Meyer.

Medan BT intervjuar honom får Meyer besked om att de har hittat var det är varmast i konstruktionen.

– Så nu öppnar de upp konstruktionen. Och ju längre upp i konstruktionen de kommer, desto svalare är det. I grunden har de kontroll över var det är som varmast, säger Meyer.

– Ingen dramatik

I de åtta evakuerade lägenheterna bor det i grund och botten en person i varje lägenhet.

Dessutom var det besök i några av lägenheterna.

– Det har inte varit någon dramatik i samband med evakueringen. Det har varit lite rök, men det finns brandceller i hela byggnaden, så det bör inte finnas någon spridningsrisk, säger polisens insatsledare.

I analysen kan man se att en brand i en byggnad kan påverka människors liv och ekonomi på olika sätt. Evakueringar och skador på egendom kan leda till förlust av tillgångar och påverka ekonomin på individnivå. För samhället som helhet kan kostnaderna för att släcka bränder och återuppbygga skadade byggnader medföra ekonomiska påfrestningar. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och vara förberedd för att hantera sådana situationer för att minimera konsekvenserna för både individer och samhället.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version