Parkeringsselskap avslutar höga fakturagebyrer men kräver fortfarande samma summa och anser att det är en produkt. De som klagar skickas till förliksrådet. Arve Austad har lämnat sitt svar till förliksrådet och väntar på ett datum för att möta parkeringsselskapet. Det är mindre än 10 minuter sedan artikeln publicerades.

– Parkeringsbranschen spekulerar i att man inte orkar ta den här kampen, säger Arve Austad. Han parkerade sin bil på Gardermoen i början av maj och fick sedan en faktura med extra kostnader för fakturagebyr och “pay later”. Forbrukerrådet har tidigare kallat detta för “fakturagebyr i fåreklær”.

Austad hade läst om detta i tidningarna och bad därför Onepark att klargöra med Forbrukerrådet och Forbrukertilsynet om gebyret var lagligt. Istället skickade de ärendet direkt till förliksrådet, vilket Austad tycker är en form av trakasserier.

Nu riskerar han att behöva betala för rättegångskostnader och parkeringsselskapet kräver 2 500 kronor. Austad tar risken och litar på Forbrukerrådets tolkning av lagen.

Problematiken med fakturagebyrer och parkeringsselskaper har pågått länge. Onepark blev tidigare uteslutna från bransjeföreningen Norpark på grund av höga fakturagebyrer. Efter att betalningsselskapet Riverty förlorade i förliksrådet sänkte de gebyren.

Samtidigt fortsätter vissa företag, som Onepark, att fakturera extra kostnader för “pay later”. Forbrukerrådet rekommenderar konsumenter att bestrida beloppet som inte avser parkeringen eller ett fakturagebyr på högst tio kronor.

Det har även skett diskussioner om fakturagebyrer med Forbrukertilsynet. Riverty har tidigare beklagat att de tog ut 49 kronor i fakturagebyr men sänkte senare priset till 10 kronor. Forbrukerrådet anser att gebyren är olagliga och att parkeringsselskapen försöker kringgå lagen.

Onepark hävdar att “pay later” är ett produkt de erbjuder och att det finns flera sätt att betala för parkeringen. Men Forbrukerrådet ifrågasätter detta och menar att företagen borde dokumentera sina kostnader.

I slutändan är det viktigt att konsumenter är medvetna om sina rättigheter och inte låter sig luras av parkeringsselskapens tvivelaktiga metoder. Det är viktigt att kämpa för sina rättigheter och inte acceptera orimliga fakturagebyrer. Det är viktigt att vara väl informerad och agera när ens rättigheter kränks av företag som försöker utnyttja konsumenter.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version