Høsten kommer: Oslo Børs har startat september ned

En atmosfär av tidigare börsoro ligger i luften. Ska september igen bli miserabel?

September är här. Med oväder på Östlandet – och några nya investerarnerv. Hittills lever månaden upp till sitt dåliga finansiella rykte. Som årets sämsta på börserna.

Långa räntor sjunker. Oljepriset rasar. Kronan försvagas. Den så kallade rädslans index Vix stiger. Och börserna är ner. Ledsagad av tillväxtindexet Nasdaq i New York och Nikkei-indexet i Tokyo. Båda har fallit över 4 procent det senaste dygnet.

En doft av déjà vu har blandat sig med höstluften. Minnena går till marknadsskredet i början av augusti. Oron som drev varje ägare av aktier, fonder, obligationspapper, råvaror eller kryptovalutor ur hängmattan.

Men september är uppenbarligen fortfarande på gång. Hittills ser vi en väldigt blek kopia av augusti. Förutom en märkbar nedgång i oljepriset, håller de flesta börserna än så länge rimligt bra. Inga krascher. Oslo Börs är bara ner 3 procent hittills denna vecka. Och svävar runt nollpunkten på onsdag.

Också rädslans index Vix ligger än så länge på rimligt normala nivåer. Vi är långt ifrån topparna för en månad sedan. Topparna som indikerade att många investerare var gripen av mer eller mindre panik.

Småsparare kan vara lugna. Det är inte naturligt att börserna bara sätter nya rekord. Ibland kommer vi också att se fall och korrigeringar. För långsiktiga investeringar spelar det inte så stor roll.

Dessutom har kronförsvagningen dämpat fallet i nordmännens utländska investeringar. Som vanligt när det globala investerarklimatet blir surt, faller kronan markant mot euro och dollar.

Ändå ligger något latent i luften. Överraskande höga arbetslöshetssiffror från USA, kombinerat med japanska vågor, har tidigare förstärkt oron. Rädslan för recession och tillbakagång har blivit ett latent ämne på börserna.

Rentekutt från den mäktiga amerikanska centralbanken (Fed) blir en kommande global milstolpe. För närvarande ser det mest sannolikt ut med en enda räntesänkning den 18 september.

Men mycket beror nog på varför centralbanken sänker. Investerare har hittills hoppats att räntesänkningarna skulle komma vid en optimal tidpunkt. Innan arbetslösheten skjuter i höjden. Aktierna har varit prissatta för en nästan perfekt och så kallad mjuk landning.

Kommer en kraftig sänkning främst för att avvärja eller dämpa ekonomiska nedgångar och ökande arbetslöshet, kan penningpolitiken få en doft av panik över sig. En rädsla för att Fed egentligen var för sent ute.

Och då kan många investerare återigen få ett starkt behov av att trycka på säljknappen. Med båda händer.

Första stora lakmustestet kommer med nya amerikanska arbetslöshetssiffror på fredag. Skjuter arbetslösheten upp, kan krusningarna denna vecka vara en förvarning om mer. September kan fortfarande potentiellt leva upp till sitt finansiella rykte.

Analys:
Artikeln diskuterar den aktuella situationen på finansmarknaderna med fokus på nedgångar och oro inför framtiden. Den betonar vikten av att förstå marknadstrender och hur olika händelser kan påverka investeringsbeslut. Genom att analysera olika faktorer som påverkar ekonomin och börserna ger artikeln läsarna en inblick i den komplexa världen av investeringar och finanser. Det är viktigt att vara medveten om de potentiella riskerna och möjligheterna som finns på marknaden för att fatta informerade beslut om ens ekonomiska framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version