Aftonbladets tv-experter tycker och tippar inför årets gala

21 statyetter ska delas ut på årets upplaga av tv-galan Kristallen, som går av stapeln i kväll och leds av Arantxa Alvarez. Här är de som kommer att vinna, och de som borde vinna, enligt Aftonbladets tv-skribenter Jan-Olov Andersson och Karolina Fjellborg.

Årets barnprogram

Haffa (SVT), Julkalendern: Trolltider (SVT), Matteväktarna (UR), Ture Sventon och jakten på ungdomens källa (TV4 Play/TV4), Vilken historia! (UR).

JOA: Som brukligt är, så är den hyfsat påkostade julkalendern bäst, utan att kanske bli någon riktig klassiker. Främsta utmanare är Ture Sventon. Men TV4 var tydligen inte nöjda, tredje säsongen gick sedan i SVT.

KF: Ture Sventon-serien var som som bäst i sin första säsong, så jag tror att det blir vinst för julkalendern i år igen. ”Trolltider” var en relativt lyckad uppdatering av en klassiker. (Annars hoppas jag på ”Vilken historia!”, som ju var en riktigt kul idé.)

Årets biroll:

Adam Lundgren i ”Alla utom vi” (Kanal 5/Max), Bengt Braskered i ”Allt och Eva” (Viaplay), Frida Argento i ”Young royals” (Netflix), Gustaf Skarsgård i ”Ondskan” (TV4 Play/TV4), Sanna Sundqvist i ”Tore” (Netflix).

JOA: Här är i stort sett alla tänkbara och värdiga vinnare. Ska jag välja en, blir det Bengt Braskered. En alltid bra skådespelare, här känns det som att han kanske lagt in personliga erfarenheter i sin rolltolkning.

KF: Jag älskade Adam Lundgren i ”Alla utom vi” och Sanna Sundqvist i ”Tore”, men jag tror ändå på Gustaf Skarsgård som hade den lite köttigare rollen i ”Ondskan”. (Kul också, om han skulle vinna för bästa biroll i serien, eftersom han var Guldbaggenominerad, men aldrig vann, för sin biroll i filmen från 2003.)

Årets dokumentärprogram

Den svenska Tinderbedragaren (TV4 Play/TV4), Leriga rötter (Discovery+), Miraklet i Gullspång (SVT), Stalker (SVT), This is Benjamin Ingrosso (Max).

JOA: ”Miraklet i Gullspång” har redan Guldbaggebelönats. Och det är ju verkligen en av de mer närgångna, originella och överraskande dokumentärerna som gjorts på senare år.

KF: ”Miraklet i Gullspång” är väl den mest troliga vinnaren. Men kanske kan SVT:s välgjorda ”Stalker” vara en utmanare tack vare ett ämne som är högaktuellt i kölvattnet efter Netflix brottarhit ”Baby reindeer”.

Årets faktaprogram

Din personlighet (SVT), Historien om Sverige (SVT), Min tjockumentär (SVT), UFO-mysteriet med Felix Herngren (TV4 Play/TV4), Vem ska jag tro på? (UR).

JOA: Allt var väl inte klockrent, men den påkostade serien om vårt lands historia bjöd ändå på både fakta och underhållning för oss som bara är normalt historieintresserade. Och Simon J Berger var suverän som ciceron.

KF: ”Historien om Sverige” hade uppenbarligen kostat mycket pengar och fick verkligen alla att snacka, på både gott och ont. Så den borde det bli.

Årets granskning

Arvet efter Qatar-VM (TV4 Play), Kalla fakta: Undercover i trollfabriken (TV4 Play/TV4), Skamlös (SVT), Uppdrag granskning: Bedragarna (SVT), Uppdrag granskning: Den svenska spermieskandalen (SVT).

JOA: Reportern som i hemlighet avslöjade SD:s trollfabriker gjorde ett både modigt och djupt avslöjande reportage. En självklar vinnare.

KF: Med tanke på vilket genomslag ”Undercover i Trollfabriken” fick har jag svårt att se någon annan vinnare här. Men själv hade jag röstat på spermieskandalen.

Årets komedi och humor

Alla utom vi (Max), Allt och Eva (Viaplay), Herr Talman (SVT), Solsidan (TV4 Play/TV4), Tore (Netflix).

JOA: Alla nominerade är bra, men pratar vi ren humor, även om det snarare är satir, så står ”Herr Talman” i en klass för sig. Avsnittet där Magdalena Andersson gick bärsärkargång och sjöng vulgär rock ’n’ roll är en klassiker. Synd om SVT lägger ned programmet, man fick den känslan i sista programmet. Sådan satir behövs mer än någonsin.

KF: Bra klass på allt, och det är svårt att jämföra docksatiren ”Herr Talman” med dramakomedier som ”Alla utom vi” och ”Allt och Eva” då det handlar om helt olika genrer. Men jag håller en tumme för ”Allt och Eva”, som var en nära nog perfekt svensk romcom. Sådana är man inte bortskämd med.

Analys:
Artikeln ger en översikt över nomineringarna och förutsägelserna för årets tv-gala Kristallen. Tv-skribenterna har delat sina tankar om vilka program och skådespelare som är troliga vinnare. Genom att analysera deras åsikter kan tittare få en bättre förståelse för vilka program som är värda att titta på och vilka som kan göra skillnad för deras tittarupplevelse. Det är en spännande tid för svenska tv-tittare med många intressanta nomineringar och förväntningar inför årets gala.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version