Lyxsegelbåten som förliste: Analyserar tragedin och dess ekonomiska effekter

En man och en kvinna väntar utanför ett tält dit en kropp från Bayesian förts. Bild tagen den 22 augusti, tre dagar efter förlisningen. Foto: Salvatore Cavalli/AP/TT

I den sjunkande lyxjakten krympte luftfickan sekund för sekund. Flera av offren för segelbåten Bayesians förlisning tros ha dött av så kallad sekundär drunkning, rapporterar italienska medier. De fyra omkomna som hittills obducerats hade inget vatten i lungorna, skriver tidningen La Repubblica. Det indikerar att de inte drunknade, utan dog när kabinen fylldes med koldioxid och syret sakta tog slut. Hypotesen måste dock bekräftas genom fler tester av vävnaden, men till tidningen beskriver rättsläkare det som att de dog fångade i en fälla när båten fylldes med vatten. Fem av sex kroppar hittades enligt uppgift i ett och samma rum. Den sjätte, it-magnaten Mike Lynchs 18-åriga dotter Hannah, låg i kabinen bredvid. Resterande obduktioner, på Lynch med dotter samt båtens kock, sker på fredag. Båtens kapten har delgivits misstanke om brott men hittills varit tyst i förhör, rapporterar italienska La Stampa. Lyxseglaren tros ha råkat ut för plötsliga stormvindar som överraskade manskapet och passagerarna. Sju personer omkom när Bayesian inom loppet av en dryg kvart sjönk till havets botten utanför Sicilien den 19 augusti. 15 personer kunde räddas, bland dem Mike Lynchs fru.

Analys:
Tragedier som Bayesians förlisning påverkar inte bara de inblandade familjerna utan kan också ha ekonomiska konsekvenser. Investeringar i lyxsegelbåtar och liknande fritidsbåtar kan påverkas av sådana händelser, då de kan skapa oro och osäkerhet kring säkerheten på havet. Det är viktigt att vara medveten om riskerna och följa säkerhetsföreskrifterna för att undvika liknande tragedier i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version