Sindre Finnes säljer av sina aktier innan 2025 – en titt på hans senaste drag

Sindre Finnes, gift med Høyre-ledaren och tidigare statsministern Erna Solberg, har sålt av en av sina aktieposter för första gången sedan nyåret. Vid början av året ägde Finnes åtta börsnoterade aktier: Argeo, ABL Group, Vistin Pharma, Edda Wind, Next Biometrics, Nordic Mining, Wallenius Wilhelmsen och Western Bulk Chartering. Nu har han sålt av hela sin post i ABL Group enligt bolagets aktieägarbok.

I september förra året avslöjade E24 att Sindre Finnes bedrev stor skala aktiehandel samtidigt som hans fru var statsminister. Det ledde till att Solberg var jävig i flera ärenden hon behandlade när hon ledde landet.

Finnes lovade förra året att sälja alla sina börsnoterade enskilda aktier före den 31 december 2024. Han har nu fyra månader på sig att sälja sig ur de sju andra bolagen.

Finnes har själv bekräftat att han fortfarande har aktier värda 2,2 miljoner kronor trots försäljningen. Mycket av detta beror på kursutvecklingen av en av hans största positioner: Nordic Mining har stigit med 42 procent hittills i år.

E24 har följt aktieägarlistorna för ABL Group och sett att Finnes har sålt av sitt innehav i flera omgångar de senaste två veckorna. ABL Group är ett konsultföretag som levererar tjänster till offshore- och oljeindustrin.

Sindre Finnes erkände förra året att han handlade aktier i stor skala samtidigt som Erna Solberg var statsminister, vilket ledde till en omfattande kontrollsak mot regeringen. Solberg fick “stark kritik” av Stortingets kontroll- och konstitutionskommité för detta agerande.

I en analys kan vi se att Sindre Finnes agerande inte bara påverkar hans eget ekonomiska intresse, utan även den politiska situationen i landet eftersom hans fru är en framträdande politiker. Det är viktigt att politiker och deras närstående agerar etiskt korrekt för att undvika jäv och misstankar om insiderhandel. Detta kan på sikt påverka förtroendet för politiker och den ekonomiska stabiliteten i samhället.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version