Statnett planerar att bygga mycket nät för närvarande. Nu föreslår de en linje som öppnar för ökad kraftanvändning hos Hydro och Norsun i Sogn.

Statnett rekommenderar att stärka nätet från Sogndal till Øvre Årdal. I Indre Sogn har Norsk Hydro och Norsun begärt att få öka sin förbrukning, vilket kräver uppgradering av kraftnätet. Dagens nät är inte tillräckligt för att hantera ökad förbrukning eller produktion.

Statnett planerar att investera 150 miljarder i nätet de kommande tio åren och har ett stort antal projekt på gång, inklusive kraftlinjen i Indre Sogn. Det finns totalt 210 projekt under utbyggnad och planering.

Kraftsystemet i området kring Hydro och Norsun i Årdal är inte anpassat för de behov som har rapporterats. Om olika planer genomförs kan kraftanvändningen i Indre Sogn fördubblas, vilket kräver uppgradering av nätet.

Statnett har skickat in en utredning till regeringen om att bygga en ny kraftlinje från Sogndal till Øvre Årdal. Denna lösning ger mest kapacitet för ny förbrukning och är kostnadseffektiv. Utredningen ska nu på hörande innan Energidepartementet ger sin uttalelse.

Sammanfattningsvis, investeringar i kraftnätet är avgörande för att möta ökad kraftanvändning och främja övergången till förnybar energi. Det är viktigt att se över och uppgradera befintliga nät för att säkerställa en hållbar och pålitlig energiförsörjning för framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version