Tidligare Wirecard-direktörer dömda att betala över 1,65 miljarder kronor i konkursboet

Tre tidigare direktörer på Wirecard är nu dömda att betala 140 miljoner euro, vilket motsvarar över 1,65 miljarder kronor, plus ränta till Wirecards konkursbo för att ha misskött sina professionella skyldigheter. Detta meddelar Financial Times på torsdagen.

I en civil rättegång anlagd av förvaltaren Michael Jaffé, hålls tidigare VD Markus Braun och tidigare finansdirektör Alexander von Knoop och tidigare produktchef Susanne Steidl personligt ansvariga för Wirecards förluster på osäkrade lån till bedrägliga affärspartners i Asien.

Wirecard gick i konkurs 2020 efter att ha rapporterat att 1,9 miljarder euro, cirka 20 miljarder kronor vid den tiden, hade försvunnit från bokföringen.

Först hävdade företaget att de försvunna miljarderna fanns placerade i de två filippinska bankerna BDO Unibank och Bank of the Philippine Islands, men bankerna förnekade att de hade Wirecard som kund.

Därefter meddelade Wirecard att pengarna förmodligen inte existerade.

Braun har varit i polisens förvar i över tre år och står inför en omfattande rättegång. I den pågående rättegången i München är Braun, vice VD Stephan von Erffa och Wirecards representant i Asien, Oliver Bellenhaus, åtalade för bedrägeri och för förfalskning av bokföring. Braun nekar till brott.

Von Knoop och Steidl har inte arresterats, men båda åtalades för illojalitet förra månaden enligt FT.

Analys:
Tre tidigare direktörer på Wirecard är nu dömda att betala över 1,65 miljarder kronor till konkursboet efter att ha misskött sina professionella skyldigheter. Denna händelse visar på konsekvenserna av bedrägeri och förfalskning av bokföring inom företag, vilket kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser och i slutändan till konkurs. Det är viktigt att företagsledare hålls ansvariga för sina handlingar för att säkerställa en sund och ärlig affärsmiljö.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version