Nyckeltalen för månaden var lägre än förväntat, och kronan stärker sig

Enligt den viktiga arbetsmarknadsrapporten Nonfarm payrolls skapades 142 000 nya jobb utanför jordbruket i USA i augusti. Det förväntades en ökning till 165 000 nya jobb i augusti, ned från 114 000 månaden innan enligt en undersökning bland ekonomer från Bloomberg.

Rapporten visar även att arbetslösheten sjönk till 4,2 procent, som förväntat.

Erik Bruce, chefsstrateg på Nordea Markets, sa till E24 att jobbrapporten skulle vara avgörande för storleken på det förväntade räntesänkningen i USA i september. Det fanns också spänning kring möjliga stora rörelser i kronkursen.

Strax efter att siffrorna publicerades stärktes den norska kronan med cirka sex öre mot dollarn och tre öre mot euron.

Karine Alsvik, makroekonom på Handelsbanken, säger att det viktigaste är att arbetslösheten sjönk till 4,2 procent. Antalet nya jobb hamnade inte långt från förväntningarna, då Bloombergs skuggestimater låg på 155 000 nya jobb.

Fed har höjt räntan från noll till över fem procent på kort tid för att minska aktiviteten och därmed prisökningen. PCE-inflationen låg på 2,5 procent i juli och närmar sig målet om en prisökning på cirka två procent över tid.

Investorerna fruktar att aktiviteten på arbetsmarknaden och ekonomin ska försämras om räntorna inte sänks tillräckligt snabbt.

Sammanfattningsvis visar denna artikel att arbetsmarknadens prestationer i USA har en direkt påverkan på valutamarknaden och inflationen. Räntebeslut och ekonomiska indikatorer spelar en avgörande roll för investerare och kan påverka deras finansiella strategier och beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version