Endúr Maritime tilldelas kontrakt för vedlikehold och modifikationer av Kongeskipet Norge

Endúr Maritime, ett dotterbolag till det börsnoterade Endúr, har tilldelats en kontrakt för vedlikehold och modifikationer av Kongeskipet Norge. Det meddelades i en børsmelding på fredag.

Kontraktet har ett uppskattat värde på mellan 80 och 100 miljoner kronor. Kontraktperioden börjar i september 2024 och varar i fyra år.

Selskapet ska bland annat utföra generell vedlikehold, ytbehandling, rengöring samt vedlikehold av träarbeten och motor- och kontrollsystem.

– Vi är väldigt nöjda med att ha tilldelats detta kontrakt, som vi anser har stor strategisk betydelse för Endúr Maritime, säger VD Leiv Helge Klævold på Endúr Maritime i en kommentar.

Enligt Kongehuset är Kongeskipet Norge ett av de två återstående kungaskeppen i världen, efter att det brittiska kungaskeppet Britannia togs ur drift 1997. Det andra är det danska kungaskeppet Dannebrog.

Det var det norska folket som år 1947 gav skeppet som gåva till kung Haakon VII. Skeppet ägs av Kungen men drivs av Sjöforsvaret.

Fakta om Kongeskipet:
– Längd: 80,2 meter
– Bredd: 11,6 meter
– Djup: 4,7 meter
– Bruttotonnage: 1628 ton
– Maxfart: 16 knop
– Marsjfart: 14 knop
– Räckvidd: 6500 nautiska mil

Några av Kongeskipets milstolpar:
– Kong Olav Vs signingsferd 1958
– Kong Olavs resa i Nord-Norge 1959
– 1985 brann kungaskeppet under svetsarbete vid Horten Verft, men det beslutades att skeppet skulle återuppbyggas
– Kong Harald och drottning Sonjas signingsferd i Sør-Norge 1991
– Kongefärd i Nord-Norge 1992
– Kongaparets 60-årsdagar sommaren 1997, där kungligheter från hela Europa bjöds på en tur från Trondheim till Lofoten och inkvarterades på Kongeskipet Norge, det danska kungaskeppet Dannebrog och marinfartyget KNM Horten
– Firandet av Kongaparets 25-årsjubileum som kung och drottning 2016

Analys:
Denna artikel handlar om Endúr Maritimes nya kontrakt för vedlikehold och modifikationer av Kongeskipet Norge. Kontraktet är värt mellan 80 och 100 miljoner kronor och sträcker sig över fyra år. Detta kan påverka investerare och marknaden, samtidigt som det visar på den historiska och strategiska betydelsen av Kongeskipet Norge. Med fakta om skeppets specifikationer och milstolpar ger artikeln en översiktlig bild av situationen och hur det kan påverka finansmarknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version