Investeringsexperten Øystein Stray Spetalens gröna investeringsbolag Saga Pure och bilfraktrederiet Höegh Autoliners ökade på en negativ börs.

Oslo Börs har hållit sig på minusidan på fredagen och fallet har ökat något under dagen. Huvudindexet slutade dagen ned 0,56 procent.

Jämfört med stängningskursen förra veckan har Huvudindexet sjunkit med 3,72 procent under veckan.

På torsdagen meddelade åtta Opec+-länder att de har kommit överens om att förlänga sina frivilliga produktionsnedskärningar till november.

Oljepriset stärktes något under gårdagen, men har fallit tillbaka något på fredagen. Ett fat nordsjöolja (brent spot) handlas för 72,34 dollar när Oslo Börs stängde. Det är en liten nedgång sedan börsen stängde på torsdagen.

Oslo Börs stängde i rött på torsdagen, men Kongsberg Automotive-aktien ökade efter att Arne Fredly gick in som investerare i bildelstillverkaren.

Några av de mest omsatta aktierna avslutade dagen på följande sätt:
– Equinor sjönk med 0,83 procent
– Aker BP sjönk med 2,87 procent
– Höegh Autoliners sjönk med 4,69 procent
– DNB sjönk med 1,10 procent
– Frontline ökade med 1,47 procent

Bilfraktrederiet Höegh Autoliners fraktade 1,2 miljoner kubikmeter last i augusti. Genomsnittspriset per kubikmeter låg på 103,6 dollar i augusti och 99,7 dollar de senaste tre månaderna.

Analytiker förväntar sig att bruttoresultatet för augusti kommer att vara cirka 190 miljoner dollar, vilket är ca 5 procent högre än analytikernas förväntningar.

Investor Øystein Stray Spetalen köpte ytterligare aktier i Saga Pure för 16 miljoner kronor efter stängning på Oslo Börs. Samtidigt sålde han en betydande del av sina aktier i teknologiföretaget Ayfie.

I Asien var det blandade signaler på fredagsmorgonen. Svagt konsumtionsbeteende i Japan kan potentiellt komplicera Bank of Japans planer om ytterligare räntehöjningar.

På de ledande börserna i Europa var det nedgång på fredagsförmiddagen. Flera chipföretag föll efter besked om att den nederländska regeringen utökar exportrestriktionerna för avancerad utrustning för produktion av halvledare.

Marknaden väntar spänt på de amerikanska jobbtalen som släpps klockan 14.30. Jobbsiffrorna för juli skapade stora rörelser och rädsla för recession på marknaderna.

Den senaste veckan har marknaden prissatt in en ökad sannolikhet för en dubbel räntesänkning. Vid 13-tiden på fredagen är det ändå en majoritet (59 procent) som lutar mot en enda sänkning, enligt CME FedWatch Tool.

Analyserat och nedbrutet för den mest okunniga personen:
– Börsen gick ner på fredagen, med Höegh Autoliners och Saga Pure som undantag.
– Oljepriset påverkades av Opec+-ländernas beslut att förlänga produktionskuttarna.
– Höegh Autoliners har haft en stark månad med höga fraktrater.
– Spetalen ökade sitt innehav i Saga Pure och sålde en del av sina aktier i Ayfie.
– Förväntningar på amerikanska jobbtal och oro för recession på marknaderna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version