De amerikanska indexen spricker efter jobbsiffror. Nasdaq vänder till nedgång.

Bild: ANGELA WEISS / AFP

Publicerad: För mindre än 40 minuter sedan
Uppdaterad nu nettopp

Del på Facebook Del med e-post

Saken uppdateras genom handelsdagen …

De tre ledande aktieindexen i USA öppnade upp på fredagen, medan investerarna analyserar nya jobbsiffror. Kort tid efter öppningen vänder teknologityngda Nasdaq nedåt:

– S&P 500 är upp 0,05 procent
– Nasdaq faller 0,27 procent
– Dow Jones stiger 0,46 procent

Siffrorna om utvecklingen på arbetsmarknaden i den amerikanska ekonomin tillkännagavs före börsöppningen.

De visar att sysselsättningen ökade något mindre än förväntat, medan arbetslösheten sjönk i linje med ekonomernas förväntningar.

– Det skapades 142 000 nya jobb utanför jordbruket i USA i augusti.
– Det förväntades en ökning till 165 000 nya jobb i augusti, ned från 114 000 månaden innan, enligt Bloombergs undersökning bland ekonomer.
– Förutom jobbtillväxten visar rapporten också hur arbetslösheten utvecklas. Den sjönk till 4,2 procent, som förväntat.

Siffrorna följs noga på marknaden eftersom de påverkar Federal Reserve’s räntebeslut.

– Vi tror inte att detta nödvändigtvis innebär dubbla räntesänkningar nu i september. Då skulle avvikelsen från konsensus behövt vara ännu större. Det verkar som om det kan gå mot en enkel sänkning, säger Karine Alsvik, makroekonom på Handelsbanken.

Federal Reserve har signalerat att det är dags för räntesänkningar efter att räntorna har höjts kraftigt de senaste åren för att bekämpa snabb prisökning.

Bland ekonomerna och på marknaden förväntas den första räntesänkningen komma i september. Spänningen har handlat om om Federal Reserve kan göra en räntesänkning på 0,5 procentenheter, dubbelt så mycket som en “normal” sänkning.

Analys:

Den amerikanska arbetsmarknaden och ekonomin påverkar inte bara USA utan har global inverkan. Jobbsiffrorna kan påverka investerarnas beslut och även Federal Reserve’s räntebeslut. Att hålla koll på dessa siffror och förstå deras betydelse kan vara avgörande för att fatta informerade beslut om ens ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version