Enorma möjligheter för investeringar i det blomstrande bostadsmarknaden

Lägre räntor, hög löneökning, begränsad bostadsbyggande och låg arbetslöshet förutspås leda till en kraftig ökning av bostadspriserna de kommande åren enligt Handelsbanken: – Vi förväntar oss ett extremt prispress i Oslo.

Trots att många förväntade sig en kraftig nedgång på bostadsmarknaden på grund av de upprepade räntehöjningarna från Norges Bank de senaste åren har bostadsmarknaden hållit sig förvånansvärt stark.

Och prisökningen förväntas bli ännu högre i åren som kommer, för det är en “förbluffande bostadsprisökning på gång”, enligt Handelsbankens färska konjunkturrappor.

– Vi kommer troligen att se mycket stark bostadsprisökning under 2025-26, skriver banken i rapporten.

Det förväntas en stark prisökning på bostadsmarknaden över hela landets regioner, men särskilt i de stora städerna.

Sammanlagt är prognosen en nationell bostadsprisökning på 20-25 procent från början av året till slutet av 2026. I Oslo förväntar Handelsbanken att bostadspriserna kommer att stiga med 25-30 procent från början av året till slutet av 2026.

Handelsbanken förutspår en bostadsprisökning på 2,7 procent i år, som årsmedelvärde, medan de förväntar sig en ökning på 7 procent nästa år och 8 procent 2026.

Flera faktorer bidrar till att bostadspriserna kommer att skjuta fart från nästa år enligt Handelsbanken:

– Lägre räntor
– Hög löneökning
– Stabil arbetsmarknad
– Begränsad tillgångssida

Särskilt i Oslo ser Handelsbanken ett “extremt prispress” på grund av en stor bostadsbrist.

Räntehöjningarna från Norges Bank har drabbat byggbranschen hårt, vilket har lett till att nya bostadsbyggen har varit på rekordlåga nivåer, men det finns tecken på att trenden vänder.

Handelsbanken förutser totalt fyra räntesänkningar under 2025, jämfört med de tidigare tre. Räntan är för närvarande på 4,5 procent, vilket den har varit sedan december förra året.

Norsk ekonomi har sakta ned i kölvattnet av upprepade räntehöjningar, och prisökningen har rört sig ner mer än förväntat.

Handelsbanken tror att kärninflationen, som inte tar hänsyn till energipriser och skatteändringar, kommer att sjunka mot Norges Banks mål om en långsiktig inflation på 2 procent.

Trots detta tror Handelsbanken att den svaga kronkursen gör att centralbanken kommer att vara tålmodiga med räntan framöver, och den första räntesänkningen kommer inte förrän i mars nästa år.

Färska siffror från SSB visade att den norska fastlandsbaserade ekonomin växte med 0,1 procent i det andra kvartalet jämfört med föregående kvartal.

– Om vi tittar framåt antar vi fortfarande att tillväxten gradvis kommer att öka från hösten och framåt i prognosperioden, skriver Handelsbanken.

De hänvisar bland annat till uppdateringar av netto sysselsättnings- och lönsamhetsplaner från Norges Banks förväntningsundersökning för tredje kvartalet och nämner drivkrafter som att dämpad inflation ger bättre köpkraft och att räntetoppen har nåtts.

Analyserat och brutit ned: Bostadsmarknaden förväntas vara i en stark tillväxtfas de kommande åren med höga prisökningar, särskilt i de stora städerna som Oslo. Faktorer som låga räntor, hög löneökning, stabil arbetsmarknad och begränsad tillgång på bostäder kommer att driva prisökningen. Investeringar och beslut om bostadsköp bör göras med tanke på den förväntade prisökningen och räntevolatiliteten.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version