Otovo planerar att minska sina kostnader med 200–225 miljoner kronor årligen genom att minska antalet anställda med 46 procent. Detta meddelades i en börsnotis på tisdagen.

Andreas Thorsheim, VD för Otovo, säger att dessa nödvändiga kostnadsbesparingar behövs för att företaget ska bli lönsamt i den nuvarande marknadssituationen.

Solcellsmarknaderna i Europa har sett en nedgång efter en ökad efterfrågan till följd av energikrisen 2021 och 2022. Detta har också påverkat Otovos aktiekurs på Oslo Börs, som har sjunkit med 86 procent det senaste året.

För att genomföra kostnadsbesparingarna kommer antalet anställda att minskas till 200 från 366 i början av kvartalet. Besparingarna förväntas främst komma från minskad personalstyrka samt från administration och marknadsföring.

Slutpaket kommer att erbjudas till de berörda anställda under september månad, och de flesta av dem förväntas lämna företaget inom de kommande veckorna. Totalt beräknas besparingarna uppgå till cirka 150 miljoner kronor från personalnedskärningar och ytterligare 50–75 miljoner kronor från andra kostnadsområden.

Analyserat på ett enkelt sätt, innebär dessa åtgärder att Otovo försöker anpassa sig till den rådande marknadssituationen genom att minska kostnaderna och öka lönsamheten. Det kan påverka både företagets framtid och investerarnas portföljer, vilket gör det viktigt att följa utvecklingen och fatta informerade beslut.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version