Svenska föräldrar kan ta ut många fler sjukdagar för sina barn än norska föräldrar

En Fafo-forskare antyder att det kan påverka skillnaden i sjukfrånvarostatistiken mellan Sverige och Norge. I Sverige har föräldrar möjlighet att ta ut 120 dagar ledigt från jobbet med lön varje år per sjukt barn. Den svenska staten betalar från dag ett. I Norge har föräldrar rätt till tio dagars ledighet med lön varje kalenderår om de har ansvar för ett eller två barn, och 15 dagar om de har tre barn eller fler. Arbetsgivaren betalar.

Det kan skapa en knipa för föräldrar med ett eller flera sjuka barn under ett kalenderår. Ska man vårda barnen hemma och förlora inkomst, eller försöka hitta alternativa lösningar? Den generösa svenska sjukbarnsordningen har dock en baksida för föräldrar som tjänar över genomsnittet.

Arbetsminister Tonje Brenna (Ap) har påpekat att det kostar pengar att vara sjuk i Sverige, till skillnad från i Norge. Hon har avvisat nedskärningar i sjukpenningen. Men det kan kosta pengar att ha sjuka barn.

Måndagen den här veckan börjar förhandlingarna om en förlängning av IA-avtalet (Inkluderande Arbetsliv). Dagens IA-avtal, som undertecknades 2018, hade som mål att minska det legendariska sjukfrånvarot med 10 procent. Istället har det ökat med nästan 20 procent.

Fafo-forskaren Anne Hege Strand har lanserat en hypotes som tyder på att det kan vara värt att överväga att titta närmare på de sjuka barnsdagar som arbetstagare har rätt till.

Förra veckan kom nya siffror från Nav som visar att den legendariska sjukfrånvaron i Norge ökade till 5,9 procent under andra kvartalet 2024. Det är det högsta sedan 2009. Norge är också “världsmästare” i sjukfrånvaro, enligt siffror från Eurostat.

NHO-direktör Nina Melsom har kallat sjukfrånvarostatistiken en “mycket oroande utveckling”. Skulle en ordning liknande den i Sverige kunna hjälpa till att minska sjukfrånvaron?

Den svenska “Vård av barn”-ordningen (vab) ger rätt till ersättning i hela 120 dagar per barn. Den gäller även för dem som är arbetslösa eller driver eget företag. Kompensationen svenskarna får för dessa dagar innebär en minskning av inkomsten.

Statistik från Försäkringskassan visar att antalet föräldrar som tar ut vab är relativt stabilt. I genomsnitt tog svenskarna ut nära nio dagar per barn år 2023. Om nio sjuka barnsdagar är allt man behöver på ett år, är den norska ordningen bättre.

Analys: Den här artikeln jämför den generösa svenska sjukbarnsordningen med den mindre förmånliga norska motsvarigheten. Det belyser problemet med sjukfrånvaro på grund av barns sjukdomar och hur detta kan påverka föräldrarnas ekonomi. Diskussionen kring förlängningen av IA-avtalet och möjligheten att minska sjukfrånvaron är också en central del. Det är viktigt för föräldrar och samhället att överväga olika alternativ för att hantera detta vanliga problem.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version