Pareto-konferensen: Analys av oljemarknaden och energisektorn

Medan investerare och energiföretag samlas på Pareto-konferensen har oljepriset och oljeaktierna fått sig en törn. Kina och Opec är två faktorer som skapar osäkerhet, enligt Pareto-vd:n Christian Jomaas.

Det senaste året har varit delvis oroligt och präglat av resesjonsfaror samt osäkerhet kring inflation, räntor, Kina och den geopolitiska situationen. Jomaas beskriver det som en “blandad bild”.

På Pareto-konferensen i Holmenkollen samlas 160 norska och internationella energiföretag samt närmare 2 000 deltagare. Oljepriset har sjunkit från 87 dollar per fat till under 69 dollar fatet sedan juli.

Det råder osäkerhet på både utbuds- och efterfrågesidan i oljemarknaden. Det är oklart om Opec kan kontrollera utbudet och hur efterfrågan kommer att påverkas av Kinas situation. Detta har lett till en svag utveckling av oljepriset på senare tid.

Stora oljebolag på Oslo Börs har följt med oljepriset nedåt. Equinor-aktien har haft en negativ avkastning på 13 procent det senaste året inklusive utdelning, medan Aker BP-aktien har haft en avkastning på minus 17 procent inklusive utdelning.

Trots osäkerheten fortsätter efterfrågan på energi att öka globalt sett. Jomaas pekar på att värderingen av stora förnybara energiföretag har sjunkit kraftigt och att det skett flera stora förvärv inom sektorn.

Pareto-sjefen förutspår fler förvärv inom solenergi och tillgänglig kapital för investeringar i infrastruktur och förnybar energi. Han lyfter även fram ökad aktivitet inom oljebranschen och leverantörsindustrin.

Analyser visar att trots den nuvarande osäkerheten på marknaden fortsätter energisektorn att vara en viktig tillväxtsektor med möjligheter för investerare att dra nytta av förändringar och utvecklingar inom branschen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version