Under Pareto-konferensen, där investerare och energiföretag möts, har oljepriset och oljeaktierna fått en törn. Enligt Pareto-chefen Christian Jomaas är Kina och Opec två faktorer som skapar osäkerhet.

Det senaste året har varit delvis oroligt, med risk för recession och osäkerhet kring inflation, räntor, Kina och den geopolitiska situationen. Jomaas beskriver det som en “blandad bild”.

På Pareto-konferensen i Holmenkollen samlas 160 norska och internationella energiföretag samt närmare 2 000 deltagare. Oljepriset har sjunkit från 87 dollar per fat till under 69 dollar fatet sedan juli.

Det råder osäkerhet på både utbuds- och efterfrågesidan inom oljemarknaden. Analytiker har pekat på oro för Kinas oljeefterfrågan och Opec-ländernas planerade produktionsökningar.

Stora oljebolag på Oslo Börs har följt oljepriset nedåt. Pareto-chefen noterar att trots osäkerheten fortsätter energiefterfrågan globalt att växa.

Flera energirelaterade segment har gett god avkastning och estimaten har ökat under året. Pareto-chefen pekar på att stora förnybara energibolag har gjort det bättre än de stora oljebolagen det senaste året.

Det finns flera ljuspunkter på marknaderna, och investeringar i energiomställning förväntas öka. Pareto-sjefen förutspår fler uppköp inom solenergi och tillgänglig kapital för investeringar i infrastruktur och förnybar energi.

Sammanfattningsvis, även om oljepriset och oljeaktierna har påverkats negativt av osäkerheten på marknaden, finns det fortfarande möjligheter och tillväxt inom energisektorn, särskilt inom förnybar energi. Det är viktigt att vara medveten om marknadsförändringar och investeringsmöjligheter för att kunna ta välgrundade beslut för ens ekonomi och framtid.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version