En matprodukt har ökat med 37 procent i pris det senaste året. Här är de värsta bovarna.

Matvarupriserna sjönk med 1,3 procent från juli till augusti, enligt SSB:s siffror.

Trots nedgången är matpriserna fortfarande en viktig faktor för att hålla inflationen uppe i Norge.

– Det är vanligt att matpriserna sjunker från juli till augusti, och det ser vi även i år. Ändå är tolvmånadersökningen för matvaror på 4,5 procent, vilket är långt över den totala prisökningen, säger Espen Kristiansen, avdelningschef på Statistisk sentralbyrå.

Kine Søyland, kommunikationschef på Norgesgruppen, anser att “kostnadsökningar i alla led” är den viktigaste orsaken till de höjda matpriserna.

– Allt har blivit dyrare, och det resulterar i slutändan i högre priser i butiken.

– Det är viktigt att man ser helheten när det gäller matpriserna. Att titta på prisutvecklingen för enskilda produkter kan vara vilseledande, då det finns många parametrar som spelar in, säger hon till E24.

Här är en översikt över de värsta bovarna:

1. Sjokolade

Kokschoklad är den matvara som har ökat mest i pris, med en uppgång på 37,3 procent de senaste 12 månaderna. Priset på “vanlig” choklad har samtidigt ökat med 14,8 procent.

Råvarupriserna för kakao har stigit till rekordnivåer i år, främst på grund av dåliga skördar. Konditorikedjan Pascal har tidigare sagt till E24 att de måste höja priserna på grund av råvarupriset.

– En sak är säker, jag kommer aldrig att använda billig choklad. Vi kommer att fortsätta med dyr choklad, även om det betyder att vi tjänar lite mindre, sa ägaren Pascal Dupuy.

2. Ketchup och senap

Ketchup och senap hamnar på 2. plats, med en årlig prisökning på 25,1 procent.

Tillverkaren Heinz har tidigare skyllt på ökade råvarupriser. Minskade skördar av senapsfrön har också påverkat priserna över tid.

3. Lax och öring

Fisk har också blivit märkbart dyrare sedan förra sommaren. Priset på fryst lax/öring har ökat med 24,5 procent, medan priset på färsk lax/öring har ökat med 16,9 procent.

– Fisk är en mer komplex kategori. Oförutsägbara ramvillkor för näringen har pressat priserna uppåt de senaste åren, utöver kostnadsökningar genom värdekedjan och mindre tillgängligt volym. Vi ser också en direkt påverkan på konsumtionen här, säger Søyland på Norgesgruppen.

Även förra året var lax och öring bland de varor som ökade mest i pris. Sjömatanalytiker Paul T. Aandahl på Sjömatrådet pekade då på ökad efterfrågan på världsmarknaden och en svag krona.

4. Olivolja

Priset på olivolja har ökat med 22,5 procent det senaste året.

Olivolja har under flera år ökat betydligt mer än genomsnittet för övriga matvaror.

Orsakerna som har lyfts fram är främst torka och rädsla för minskade skördar i olivproducerande länder som Spanien, Italien och Grekland. Espen Kristiansen på SSB har också tidigare nämnt kriget i Ukraina som en viktig faktor.

– Landet är en stor producent av solrosolja, som hoppade i pris efter fullskalainvasionen. Ett prislyft här drar ofta med sig priserna på andra typer av olja, säger han.

Av andra varor som har ökat avsevärt mer i pris än genomsnittet, hittar vi ris (13 procent), juice/nektar (12,9 procent), färdigsallader (12,7 procent) och melon (11,9 procent).

Men något har blivit billigare

På andra sidan skalan har ett antal varor också sjunkit i pris de senaste tolv månaderna.

Päron har sjunkit med 14,2 procent i pris det senaste året, medan fryst frukt har blivit 8,5 procent billigare.

– Frukt och grönsaker är en kategori som förändras regelbundet, eftersom inköpspriserna ständigt förändras. Priserna kan påverkas av bland annat vilka länder man importerar från, väder och klimat, samt priserna på internationella råvarubörser, säger Kine Søyland på Norgesgruppen.

– Detsamma gäller för det som producerats här hemma. Både jordbrukspolitiken, tullpolitiken och olika kampanjer kan bidra till prisfluktuationer.

Dessutom följer bacon (8,1 procent billigare), tomater (5,3 procent) och kaffe (4,4 procent).

Slutanalys:

I denna analys har vi sett hur matvarupriserna har utvecklats det senaste året, med vissa produkter som har ökat markant i pris medan andra har sjunkit. Det är viktigt att vara medveten om dessa prissvängningar för att kunna planera sin ekonomi och hushållning på ett effektivt sätt. Genom att förstå vilka faktorer som påverkar priserna på olika matvaror kan man göra mer informerade val vid sina inköp och budgetering. Det är också viktigt att vara medveten om att prisökningar på vissa produkter kan ha en bredare påverkan på ekonomin och inflationen, vilket kan påverka ens personliga ekonomi och finansiella planering på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version