Olav Thon Gruppen imponerar med ökad försäljning trots stigande priser och räntehöjningar

Olav Thon Gruppen, ägaren till landets största köpcentrum, verkar inte påverkas av den ökande inflationen och de stigande räntorna enligt de senaste siffrorna. Under de första sex månaderna i år hade Olav Thon Gruppen en sammanlagd butiksförsäljning på 37,2 miljarder kronor, en tillväxt på 5 procent i Norge och 8 procent i Sverige jämfört med samma period föregående år. Visekonsernsjef Arne B. Sperre kommenterade att köpcentren fortsätter att vara attraktiva och populära mötesplatser för handel, service och upplevelser.

Olav Thon Gruppen är den största ägaren av köpcentrum i både Norge och Sverige, med de fem största köpcentren i Norge och åtta av de tio största köpcentren i landet. Dessutom äger de en majoritetsandel på 55 procent i Nordby Shopping Center i Sverige. Trots de kraftiga räntehöjningarna redovisade Olav Thon Gruppen en imponerande vinst på 1,3 miljarder kronor under första halvåret, jämfört med 94 miljoner kronor föregående år.

Koncernen har skrivit ned sina egendomsvärden med 868 miljoner kronor under de första sex månaderna i år, men har samtidigt ökat värdet på portföljen med fast ränta med 486 miljoner kronor. Marknadsvärdet på koncernens egendomar vid halvårsskiftet var 116 miljarder kronor, med en total räntebärande skuld på 35 miljarder kronor. Koncernens genomsnittsränta var 4,97 procent med en andel fast ränta på 51 procent.

Olav Thon Gruppen har även investerat i hotellnäringen och bostadsutveckling, med positiva resultat och förhoppningar om fortsatt tillväxt. Marknaden för näringseiendom har också visat positiv utveckling under första halvåret. Med ständigt ökande lejeintäkter och en stabil position på marknaden, verkar Olav Thon Gruppen vara väl rustad för framtida framgång.

Genom att fokusera på diversifiering och hållbar tillväxt, har Olav Thon Gruppen visat sig vara en stabil och lönsam aktör på marknaden. Med en stark närvaro i både Norge och Sverige, samt investeringar i hotell och bostadsutveckling, är koncernen väl positionerad för att möta framtida utmaningar och fortsätta leverera goda resultat för sina investerare och aktieägare.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version