Trump Media fortsätter att falla från igår. Moderna-aktien sjunker kraftigt efter varning om nedskärningar i forsknings- och utvecklingskostnader.

Publiserad: Mindre än 2 timmar sedan
Uppdaterad just nu

Så här ser det ut runt klockan 16.00:
– Tek-tunga Nasdaq faller 0,04 procent.
– Den breda S&P 500-indexet sjunker 0,15 procent.
– Dow Jones är ned 0,34 procent.

Onsdag slutade handelsdagen med bred uppgång, där Nasdaq-ledet och klättrade 2,17 procent.

Nedgång för Trump-aktien
Trump Media & Technology hade en tung dag på börsen onsdag och slutade ned 10,47 procent. Detta skedde efter presidentdebatten i Pennsylvania natten till onsdag, där de två presidentkandidaterna stod emot varandra.

Donald Trump är majoritetsägare i Trump Media & Technology, som blev börsnoterat tidigare i år och äger det sociala mediet Truth Social.

Aktien steg kraftigt i dagarna före debatten och har annars svängt mycket sedan den börsnoterades tidigare i år.

Torsdag fortsätter nedgången för Trump-aktien och sjunker 4,4 procent runt klockan 16.

Nökkeltal före räntebeslut
Före börsöppningen presenterades en färsk producentprisindex (PPI) för USA. PPI steg med 0,2 procent i augusti, enligt Bureau of Labor Statistics. Det var som förväntat på förhand, skriver CNBC.

På onsdag kom färska inflationssiffror från USA. Prisökningen i USA sjönk till 2,5 procent i augusti. Det var precis som analytikerna förväntade sig på förhand, enligt en Bloomberg-undersökning.

Kärninflationen, som bortser från mat- och energipriserna, hamnade på 3,2 procent. Det var också i linje med vad analytikerna förväntade sig.

– Det är lugnande nyheter för Fed inför nästa vecka, sa chefekonom Kjetil Martinsen på Swedbank till E24 efter siffersläppet.

Tisdag till onsdag nästa vecka är det räntemöte i den amerikanska centralbanken.

Det är allmänt förväntat att Fed kommer att sänka räntan, men om det blir en sänkning på 0,25 eller 0,50 procentenheter är mer osäkert. Marknaden lutar mot en enda sänkning, enligt CME FedWatch Tool.

Moderna sjunker kraftigt
Det amerikanska bioteknologiföretaget Moderna hade en kraftig uppgång under coronapandemin, eftersom de var ett av de få företagen som producerade vaccin mot viruset.

Från toppen under pandemin har pilarna pekat nedåt för vaccinproducenten.

Moderna sjunker kraftigt på börsen torsdag efter att de meddelade att de planerar att skära ned på forsknings- och utvecklingskostnaderna med 1,1 miljarder dollar fram till 2027, enligt CNBC.

Företaget förväntar sig samtidigt att få tio nya produkter godkända fram till 2027. Samtidigt planerar företaget att skrota flera produkter och pausa utvecklingen av andra.

Moderna siktar på att minska forsknings- och utvecklingskostnaderna med mellan 3,6 och 3,8 miljarder dollar år 2027, ned från förväntade 4,8 miljarder dollar vid slutet av detta år.

Analytiker som CNBC har pratat med pekar på att de flesta kostnadsbesparingarna inte kommer att vara genomförda förrän 2027, så att företaget inte uppnår lönsamhet förrän 2028.

Moderna-aktien sjunker 16,6 procent.

Analys:
I den här artikeln diskuteras nedgången för Trump Media och Moderna-aktien på den finansiella marknaden. Vi får också insikt i färsk statistik om producentprisindex och inflationstal från USA. Dessutom nämns det kommande räntemötet i Federal Reserve och förväntningarna på en räntesänkning. Slutsatsen är att det är viktigt att följa dessa händelser för att kunna fatta informerade beslut om ens egna ekonomi och investeringar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version