Investment Manager: Analyserar oljemarknaden och förklarar varför priser sjunker

Oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer anser att marknaden överreagerar på svagare ekonomiska signaler från Kina och USA. Samtidigt verkar Saudi-Arabien acceptera lägre oljepriser för att stödja världsekonomin.

Torsdag morgon handlas olja till nästan 71 dollar fatet, vilket delvis korrigerar det kraftiga fallet från tisdagen. Hammer menar att prisfallet är förväntningsdrivet och inte speglar de faktiska siffrorna.

Kina-frykten skapar osäkerhet på oljemarknaden, enligt Aker BP:s Torbjørn Kjus. Han pekar på att Kinas svaga oljeefterfrågan kan vara en huvudorsak till det nedjusterade efterfrågebilden.

På tillbudssidan ser man stark tillväxt i flera länder, inklusive Guyana, Brasilien och Kanada, vilket kan leda till överskott av olja jämfört med efterfrågan. Hammer är dock optimistisk för balansen på oljemarknaden nästa år.

Han understryker att det finns mycket osäkerhet, särskilt kring den kinesiska ekonomin. Kina-bekräftelser och rentekutt kan dock ge positiva signaler och förändra situationen.

Saudi-Arabien verkar vara mer flexibelt när det gäller oljepriser, vilket har påverkat marknaden. Kjus betonar vikten av Opec:s kommunikation för att stabilisera produktionen.

Hammer poängterar att de faktiska siffrorna inte stöder de negativa marknadsreaktionerna, som främst drivs av rädsla för recession. Sentimentet påverkar priserna, och det är viktigt att vara medveten om att oljepriserna påverkas av både fysiska och finansiella marknader.

Sammanfattningsvis är det viktigt att vara medveten om de olika faktorer som påverkar oljepriserna och att hålla koll på marknadens reaktioner för att fatta kloka beslut kring investeringar och ekonomi.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version