En tredje rullebane på Oslo lufthavn: Prognoser og investeringsmuligheter i fremtiden

Prognoser indikerar att det kommer att behövas en tredje rullebana på Gardermoen i framtiden, men det är osannolikt att det kommer att ske före år 2040, enligt en ny rapport.

Enligt samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) visar utvärderingsrapporten att behovet för en tredje rullebana förmodligen kommer att uppstå någon gång under den senare delen av 2040-talet. Rapporten, överlämnad av utredningsledaren och NHH-professor Siri Pettersen Strandenes, understryker dock att det finns stor osäkerhet kring tidpunkten för detta behov.

Trafikprognoserna har förändrats snabbt, och enligt rapporten visar de senaste siffrorna att flygtrafiken förväntas återgå till nivåerna före pandemin först år 2027/2028. Med en årlig flygrörelsekapacitet på cirka 267 000 flygningar vid Oslo lufthavn idag och planerade investeringar från Avinor för att öka denna kapacitet till cirka 300 000 årliga flygningar de närmaste åren, förväntas antalet flygningar överstiga 300 000 under den senare delen av 2040-talet.

Byggandet av en tredje rullebana förväntas kosta över 10 miljarder kronor och ta 10–15 år att slutföra. En ny terminal kan också behövas för att dra full nytta av denna nya kapacitet. Alternativ som att höja avgifter för att bättre utnyttja kapaciteten över dygnet anses vara mindre lämpliga, eftersom det skulle kunna leda till minskad trafik istället för en jämnare fördelning över dygnet.

Avinors konsernsjef Abraham Foss välkomnar att utredningen har rekommenderat att mark för en framtida tredje rullebana bör säkras, vilket ger förutsägbarhet för Avinor och intressenter. Rapporten betonar dock att detta inte beslutar om byggandet av en tredje rullebana, utan endast om att mark bör reserveras för detta ändamål om behovet uppstår i framtiden.

Trots diskussioner om att utvidga Oslo lufthavn har vissa partier, däribland SV, varit emot detta. Andra alternativ, som att utöka Sandefjord lufthavn Torp och Moss Lufthavn Rygge, anses inte vara lika fördelaktiga som en tredje rullebana på Gardermoen. Användning av större regionala flygplatser som Bergen, Stavanger och Trondheim för att avlasta Oslo lufthavn betraktas också som mindre effektiva än en tredje rullebana på Gardermoen.

Sammanfattningsvis visar denna rapport på behovet av att planera för framtida infrastrukturinvesteringar för att möta den ökande flygtrafiken. Det är viktigt att förstå konsekvenserna av dessa planer för både samhället och den ekonomiska utvecklingen för att kunna fatta välgrundade beslut som påverkar oss alla på lång sikt.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version