Richard Jomshof utreds för hets mot folkgrupp kopplat till två bilder han delat på X. Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke menar att bilderna uttrycker missaktning för muslimer och pakistanska flyktingar, vilket kan falla under hets mot folkgrupp. Richard Jomshof har meddelat att han kliver åt sidan som justitieutskottets ordförande i ljuset av de pågående brottsutredningarna.

En av bilderna föreställer en muslimsk flyktingfamilj som sätter eld på ett hus i Europa och utbrister “islam först”, medan den andra bilden visar en pakistansk flykting som tackar genom att attackera sin räddare med ett slagträ. Nils Funcke anser att den första bilden utgör hets mot folkgrupp medan den andra bilden kan ses som politisk satir riktad mot islamism.

Gränserna för politisk satir är långtgående, men lagstiftningen gäller även för missaktning mot hela folkgrupper. Att återpublicera innehåll innebär inte att man inte är ansvarig för det, enligt Funcke. Det är ännu oklart om det räcker för åtal och fällande dom, men den generella missaktningen i bilderna kan träffa hela folkgruppen och inte bara individer som förstör samhället och svenska värderingar.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version