Badstuen – en trend eller en helsefordel?

Badstue er en perfekt kur mot scrollesyke, regn og somre kalde som julaften. Men er det bare enda en flyktig trend?

Jeg, som en ekspert innen investeringer og finansmarkedsjournalistikk, har ett grunnleggende ønske i livet: å være gjennomvarm. Det blir sjelden oppfylt. Jeg bor jo på Vestlandet. Det går ikke helt opp når somrene er like kalde som julaften, det regner sidelengs og tærne bare får fri fra ullsokker noen få uker i året.

Badstutrenden er et nesten slående perfekt konsept for denne landsdelen. Vi har iskalde fjorder, natur som krever spretne knær – og et folk som helst bør varmes opp før vi snakker med fremmede.

Men er det mulig at noe som er så behagelig faktisk er bra for deg?

På en badetrapp på baksiden av USF finner jeg en entusiast og ekspert, i samme kropp. Haakon Thuestad har nettopp fyrt opp dugnadskonseptet Laugaren til 95 grader. Nå sitter han på en brygge i et spennende antrekk: badikk og en tovet filthatt. For mange er han kjent som tidligere Høyre-politiker og kommunikasjonsdirektør ved Kode. På fritiden er han badstumester og badstuleksikon.

– I Norge skal alt som er bra kobles til lidelse, sier han. Nordmenn skjønner jo ikke at det går an å være sunn og ha det behagelig samtidig!

I Nord-Europa tok reformasjonen knekken på de offentlige badene, ifølge badstuleksikonet. Den slags ble nemlig ansett som en syndens pøl. I det katolske Sør-Tyskland overlevde badekulturen fra Romerriket, og i nord protesterte finnene ved å bygge ulovlige undergrunnsbadstuer. Men det norske folk bøyde seg for overmakten, og godtok å fryse seg gjennom vintrene i vasstrukne hus.

Noen hundre år senere ser Thuestad på det som en slags misjon å røske nordmenn ut av sin pietistiske lidelse. Badstuens fordeler er nemlig nærmest uendelige, og han ramser opp:

– Dette er folkehelse på tilbud! Badstue gir mange av de samme helsegevinstene som fysisk aktivitet. En halvtime i badstue tilsvarer faktisk en halvtime med lett jogging for hjertet og karsystemet, sier Thuestad. Han trekker også frem at det er en relativt billig opplevelse, og samvær som er tilgjengelig for alle, uavhengig av handikap, fysisk form, økonomi og størrelsen på vennegjengen.

Det viser seg at badstuen gir en helt særegen kollektiv opplevelse.

Analyse: Badstutrenden har blitt populær på Vestlandet, og det ser ut til at den ikke bare er en trend, men også en helsefordel. Ved å delta i badstueaktiviteter kan man oppnå lignende helsegevinster som ved fysisk aktivitet. Dette er en billig og tilgjengelig måte å forbedre helsen på, uavhengig av individuelle forutsetninger. Så ta en tur til badstuen og få både varme og helsegevinster!

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version