Kinesiska investeringar i Sverige: Säkerhetsrisk eller ekonomisk möjlighet?

En ny lag granskar kinesiska investeringar i Sverige av säkerhetsskäl. Senior Materials investering i Eskilstuna 2022 omfattas inte av den nya lagen, men om de investerat idag hade de sannolikt prövats. Säkerhetsläget och Kinas relation till Ryssland påverkar Sveriges syn på kinesiska investeringar.

Det finns misstankar om att Kina investerar i vissa branscher i västvärlden för att få tillgång till känslig information och till och med för att kunna kontrollera och sabotera vital infrastruktur i händelse av en framtida konflikt.

Det kinesiska telekombolaget Huawei förbjöds häromåret från att få vara med och bygga upp 5g-näten i USA och Europa. Misstanken fanns att Kina kunde tvinga bolaget att installera tekniska lösningar som gjorde att Kina kunde avlyssna eller sabotera näten. Misstankar och förbud har också riktats mot den kinesiskägda populära plattformen Tiktok.

I Sverige har vi också haft diskussionen om kinesiskt ägande av svensk vindkraft. Lagen om granskning av utländska investeringar trädde i kraft 1 december 2023 och täcker in ett relativt brett spektrum av “skyddsvärda verksamheter”. ISP kan också inleda en granskning på eget initiativ.

Det är viktigt att vara medveten om den ökande misstänksamheten kring kinesiska investeringar och hur det kan påverka både säkerheten och den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Genom att förstå och följa lagar och riktlinjer kring utländska investeringar kan man säkerställa en trygg och hållbar ekonomisk framtid för landet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version