Regeringspartiernas väljarstöd sjunker – men finns det hopp om en uppryckning inför nästa val?

Riksdagen har återigen öppnat efter sommaruppehållet och regeringen Kristersson går in i andra halvlek av mandatperioden. Men med ett betydligt svagare opinionsstöd än för två år sedan, finns det ljus i tunneln för den sittande regeringen (M, KD, L)?

En sammanställning av olika opinionsundersökningar visar att stödet har minskat med 2,7 procentenheter sedan regeringen tillträdde. En nedgång som inte är ovanlig i ett historiskt perspektiv. Nästan alla regeringar de senaste årtiondena har tappat stöd vid halvtidspausen. Men vad talar för Ulf Kristersson och hans regering när det är dags för val igen om två år?

Enligt professor Henrik Ekengren Oscarsson kan historien vara på regeringens sida. Efter ekonomiskt tuffa år kan en uppgång vara på väg, vilket kan gynna den sittande regeringen. Ekonomins utveckling spelar en viktig roll i väljarnas beteende, och en positiv ekonomisk trend inför valet 2026 kan ge regeringen en fördel.

Trots den initiala motgången och det svaga opinionsstödet finns det alltså hopp om en vändning för regeringen Kristersson. Ekonomin kan komma att spela en avgörande roll i valet om två år.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version