Narve Reiten avslöjar att försäljningen av helikoptern inte har någon koppling till DNB:s tvångsförsäljning av hans investeringsbolag Ingerø Reitens Vow-aktier. – Helikoptern är 15 år gammal, och det var dags för en förnyelse, säger Reiten.

Narve Reiten (t.h.) har sålt en helikopter av modellen Airbus H130 (t.v.). Foto: Østnes Helicopters, Facebook / Skjalg Bøhmer Vold, E24

Publicerad: Publicerad:
För mindre än 20 minuter sedan

Reitens helikopter gjordes redo för att skickas till en köpare i Brasilien i somras. Det framgår av dokument från Luftfartstilsynet, som E24 har fått insyn i. Det norska helikopterföretaget Østnes hanterade försäljningen.

I en Facebook-post publicerad den 30 augusti skriver Østnes att fordonet nyligen hade packats ned och skickats med flygtransport för att “börja nya äventyr i Brasilien”.

Helikoptern är av modellen Airbus H130. Enligt tillverkaren är den skräddarsydd för VIP-uppdrag och används ofta för sightseeing, charterresor och nödsituationer.

Försäljningssumman är okänd, men helikoptern var till salu för 1,55 miljoner euro. Det motsvarar 18,5 miljoner kronor med dagens kurs.

Enligt försäljningsannonsen har helikoptern från 2009 sju säten och en “utmärkt VIP-konfiguration”.

E24 vet inte vem den brasilianska kunden är.

– När det gäller helikoptern kan ni veta att jag i många år har varit pilot i min egen helikopter. Det är en trevlig hobby. Helikoptern som nu är såld är 15 år och det var dags för en förnyelse, skriver Narve Reiten i ett e-postmeddelande till E24.

E24 har frågat vem köparen är och vad försäljningspriset var, men har inte fått svar.

Narve Reiten är grundare, huvudägare och styrelseordförande i investeringsbolaget Ingerø Reiten Investment Company (IRIC), som startades 1992. Bolaget driver förvärvsfonder under namnet Reiten & Co, som huvudsakligen investerar i Norden.

Helikoptern packades ned innan den transporterades till Brasilien ombord på ett flygplan. Foto: Østnes Helicopters på Facebook

Reiten: Ingen koppling till tvångsförsäljning

Tidigare denna vecka tvångssålde DNB IRIC:s aktier i Vow, och blev därmed ny huvudägare. Samtidigt meddelade Reiten att han avgår som Vow-styrelseordförande.

Reiten avvisar att försäljningen av helikoptern – eller hans privata ekonomi generellt – har något att göra med tvångsförsäljningen.

– DNB:s tvångsförsäljning av IRIC:s Vow-aktier är en fråga mellan IRIC och DNB, och har ingenting att göra med min privata ekonomi, skriver Reiten i ett sms till E24.

– Jag ser ingen anledning att närmare redogöra för min privata ekonomi. Jag har fastigheter och andra tillgångar inom och utomlands.

Luftfartstilsynet uppger att helikoptern registrerades på Reiten i november 2022. Innan dess var den registrerad på Reitens företag ANS Munkedammen, som nu har avvecklats. Företaget bedrev bland annat “investeringar i helikoptrar, drift och uthyrning av helikoptrar”.

Enligt Munkedammens senaste årsredovisning för 2021 hade helikoptern ett uppskattat marknadsvärde på 13 miljoner kronor.

“Stolt” över transaktionen

Østnes Helicopters bekräftar för E24 att de var agent för Reitens försäljning, och att prisuppgiften på 1,55 miljoner euro är korrekt. Företaget vill inte kommentera ärendet eller ange det faktiska försäljningspriset.

“Vi är stolta över att ha underlättat transaktionen som säljagent och önskar den nya operatören många framgångsrika flygtimmar framöver,” skrev företaget på sin Facebook-sida den 30 augusti.

På en av bilderna står Reiten framför helikoptern tillsammans med anställda på Østnes.

Analys:
I denna artikel berättas det om Narve Reitens försäljning av en helikopter av modellen Airbus H130 till en köpare i Brasilien. Trots spekulationer om kopplingen till DNB:s tvångsförsäljning av IRIC:s Vow-aktier avvisar Reiten att det finns någon koppling till hans privat ekonomi. Försäljningspriset på 1,55 miljoner euro motsvarar 18,5 miljoner kronor. Detta kan vara intressant för investerare att följa, då det ger en inblick i Reitens affärsverksamhet och ekonomiska transaktioner.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version