Norwegian hotar med att skära i kostnaderna. Pilotfacket “överväger alla möjligheter” och uppmanar företagsledningen att granska sina egna bonusar.

En Boeing 737-800 från Norwegian, med registreringsnummer LN-NIK, lyfter från Stavanger flygplats Sola. Foto: Paul Kleiven / NTB

Publicerad: Mindre än 30 minuter sedan
Uppdaterad: Just nu

Norwegian Pilot Union’s ordförande Alf Wilhelm Hansen kritiserar flygbolaget efter att kostnadsåtgärder har meddelats.

– Vi är besvikna på deras beteende och uppfattar att de har förutbestämt sig, och kallar oss för formaliteter. Det är ett ultimatum och helt oskäligt det de håller på med, säger han till E24 efter att ha varit på diskussionsmöte på fredagen.

Bakgrunden är att Norwegian hotar att lägga ner baserna i Trondheim och Stavanger om inte de anställda går med på att bland annat arbeta 18 dagar mer per år, utan extra betalning.

– Åtgärdernas totala belopp på cirka 35 miljoner kronor är mycket pengar, säger han.

Han har en tydlig uppmaning:

– Om det går så dåligt borde kanske ledningen avstå från bonusen och låta människor ha ett privatliv där de slipper pendla till Oslo.

Norwegians koncernledning tjänade runt 15 miljoner kronor i bonus och andra förmåner år 2023. Då ingår inte köprätter till aktier. Totalt fick ledningen 44 miljoner i lön.

Avvisar ultimatum

Norwegians kommunikationsdirektör, Esben Tuman, avvisar att det har ställts något ultimatum.

– Påståendet om att företaget har ställt ett ultimatum till de anställda stämmer inte. Vi är för närvarande i dialog med fackföreningarna. I den här diskussionsprocessen har vi presenterat de utmaningar vi står inför, samt skisserat möjliga lösningar. Vi avvaktar nu fackföreningarnas respons på dessa förslag, säger han.

Överväger alla möjligheter

De meddelade kostnadsåtgärderna från Norwegian kommer kort efter att nya löneavtal för piloterna har förhandlats fram.

Hansen är tydlig med att han anser att ledningen inte bjuder in till reella förhandlingar nu och överväger vilket nästa steg blir.

– Vi är lyckligtvis i ett reglerat land, så vi har några alternativ.

– Rättsliga åtgärder?

– Vi överväger alla möjligheter, men just nu handlar det om att ta hand om medlemmarna, säger han.

Vill sänka kostnaderna

Norwegians kommunikationsdirektör, Esben Tuman, har tidigare sagt att ökade kostnader och svagare efterfrågan gör att företaget måste agera.

– Liksom många andra flygbolag måste vi undersöka hur vi kan hålla kostnaderna så låga som möjligt i alla delar av verksamheten, sa Tuman på torsdagen.

– Är det risk att folk förlorar sina jobb?

– Tillväxten framöver kommer att avgöra behovet av personal, men vi har som mål att denna process ska kunna genomföras utan nedskärningar, säger han.

– Slag i ansiktet

På torsdagen skrev E24 att Norwegian har inlett dialog med de anställda om planer för att minska kostnaderna, och på fredagen beskrevs innehållet i ett brev som skickats från Norwegian Cabin Crew Union till medlemmarna.

Ordföranden i Norwegian Cabin Crew Union, Rene-Charles Gustavsen, kritiserade Norwegian och kallade förslaget ett slag i ansiktet.

– Norwegian Cabin Crew Union anser att de föreslagna förändringarna är svåra att acceptera precis efter att vi precis har undertecknat våra nya avtal. Detta är som ett slag i ansiktet, sa han.

Analys:

I denna artikel diskuteras den pågående konflikten mellan Norwegian och dess anställda, speciellt piloter och kabinpersonal, angående föreslagna kostnadsbesparingar och ökade arbetskrav. Fackföreningarna reagerar starkt på företagets agerande och hotar med olika åtgärder. Ledningen försvarar sig och hävdar att det inte handlar om ett ultimatum, utan en öppen dialog. Diskussionen kring bonusar och löner för ledningen bidrar till spänningen. För vanliga människor kan denna situation påverka deras resor och även deras inställning till flygbolaget. Det är viktigt att följa utvecklingen för att förstå hur det kan påverka ens ekonomi och val av flygresor i framtiden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version