September kan vara årets värsta månad på aktiemarknaden, enligt senior ekonom är det svårt att bli rik på säsongsmönster.

Enligt investeringsdirektören Robert Næss på Nordea har september historisk sett varit en svag månad på marknaden. Det kan bero på att man närmar sig nästa år och företagen sänker sina vinstförväntningar för att vara mer realistiska.

När det gäller vilka sektorer som är mest utsatta i september visar statistiken att råvaror, teknologi, cyklisk konsumtion och industri är de svagaste. Å andra sidan är hälso- och telekomaktier mer robusta och energisektorn klarar sig också bra.

Enligt Næss kan det vara en bra idé att köpa aktier mot slutet av september då historiskt sett de goda månaderna följer. Sommaren anses vara en relativt svag period på aktiemarknaden, så det kan vara fördelaktigt att köpa mot slutet av september.

Historiskt sett har oktober haft ett dåligt rykte som “kraschmånaden”, men enligt statistiken har den varit bättre än genomsnittet från 1935. Även om höstmånaderna har haft ett dåligt rykte beror det på gamla svagheter i det finansiella systemet i USA.

Sammanfattningsvis är det en intressant tid på aktiemarknaden med särskilda mönster och trender att vara medveten om. Att köpa och sälja aktier baserat på säsongsmönster är en riskabel strategi och det är svårt att bli rik enbart på det. Det är viktigt att ha en diversifierad portfölj och följa marknadens utveckling noggrant för att maximera avkastningen och minimera riskerna.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version