För andra gången på fem år ska Titanic-varvet Harland & Wolff sättas under administration.

Nok en gang skal Titanic-varvet Harland & Wolff settes under administrasjon. Foto: CLODAGH KILCOYNE / Reuters / NTB

Publisert: Publisert: 16. september 2024 17:15

«Mangelen på en tilstrekkelig finansieringsstruktur etter avslaget på selskapets forespørsel om en lånefasilitet på 200 millioner pund fra UK Export Finance har etterlatt det tapsbringende selskapet i en vanskelig finansiell posisjon», skriver selskapet i en oppdatering.

Styret har derfor konkludert med at selskapet er pengelens og må forberede seg på å bli satt under administrasjon.

«Prosessen vil trolig starte denne uken», skriver Harland & Wolff i oppdateringen.

Selskapet Teneo skal fungere som bostyrere, og noen av de ansatte vil miste jobben, skriver den britiske kringkasteren.

«Antallet ansatte i gruppen har økt betydelig i de senere årene for å følge opp en ambisiøs strategi. Men ikke alle delene av strategien bar frukter, og derfor tas det nå grep for å redusere antallet ansatte utenfor kjernevirksomheten og i visse støtteområder, noe som ble kunngjort til de ansatte i dag», skriver selskapet.

Titanic forliste på jomfruturen i 1912. Skipet var bygget ved Harland & Wolff i Belfast. Foto: AP / NTB

Skal ha vist kjøpsinteresse

I juli hyret selskapet inn banken Rotschild for å vurdere selskapets fremtid, inkludert et mulig salg av hele eller deler av virksomheten. Harland & Wolff sier at et antall aktører har tatt kontakt med interesse for å kjøpe ett eller flere av verftene.

Den statseide spanske verftsaktøren Navantia skal være interessert i Titanic-verftet i Belfast, skriver BBC. Navantia jobber med flere forsvarsskip for den britiske marinen med Harland & Wolff som underleverandør.

Restruktureringseksperten Russell Downs er satt inn som arbeidende styreleder for Harland & Wolff, og sier til den britiske kringkasteren at han håper å komme i mål med en avtale innen slutten av oktober.

– Gruppen står overfor en veldig krevende tid gitt overhenget av historiske tap og at man har mislyktes med å sikre langsiktig finansiering, sier Downs ifølge oppdateringen fra selskapet.

– Dette er ekstremt vanskelige nyheter for selskapets ansatte som rammes direkte, og det vil påvirke mange andre i gruppen. Vi vil jobbe for å støtte de ansatte i denne overgangen. Uheldigvis må det tas ekstremt vanskelige beslutninger for å bevare de fire verftene for fremtiden, sier Downs.

Driver fire skipsverft

Aksjonærene vil tape alt, skriver BBC.

Da verftsgruppen forrige gang ble satt under administrasjon i 2019 var det eid av Fred. Olsen-selskapet Dolphin Drilling.

Harland & Wolff driver fire skipsverft i England og Skottland, inkludert verftet i Belfast som bygget det berømte cruiseskipet Titanic som forliste på jomfruturen til New York i 1912.

Selskapets verft i Belfast er i diskusjoner om bygging av britiske forsvarsskip, og er i innspurten med et prosjekt for å forlenge levetiden på Husky Energys flytende produksjonsenhet Sea Rose.

Appledore-verftet jobber med å konvertere skipet HMS Quorn/Atherstone på vegne av den litauiske marinen, mens de skotske verftene Arnish og Methil jobber med å bygge flere titalls prammer for selskapet Cory.

Analyse: Denne artikkelen handler om Harland & Wolff, et Titanic-verft som skal settes under administrasjon for andre gang på fem år. Dette kan føre til tap for aksjonærene og jobbtap for de ansatte. Selskapet har hatt vanskeligheter med å sikre finansiering og vurderer nå salg av deler av virksomheten. Det er også interesse for å kjøpe verftene. Restruktureringseksperten er optimistisk med tanke på å få til en avtale innen oktober. Samtidig påvirker dette hele gruppen, og vanskelige beslutninger må tas for å bevare verftene for fremtiden. Den økonomiske situasjonen er krevende, og historiske tap skaper utfordringer for selskapet.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version