Efter en bred uppgång under hela förra veckan var stämningen blandad på New York-börsen på måndagen. Medan både teknologibörsen Nasdaq och den breda S&P500 har stigit med över 18 procent hittills i år, ligger de 30 företagen på Dow Jones-indexet något efter med en ökning på cirka 10 procent hittills under 2024.

Måndagen såg nedgångar för flera stora teknikaktier, inklusive iPhone-tillverkaren Apple som slutade ner med 2,78 procent och chipstillverkaren Nvidia som föll med 1,95 procent.

Efter att ha stigit varje dag förra veckan avslutades Wall Street-indexen på följande sätt på måndagen:
– Nasdaq: ned 0,52 procent
– S&P500: upp 0,13 procent
– Dow Jones: upp 0,55 procent

Apple-aktien föll på måndagen. Enligt CNBC anser analytiker på Bank of America och JPMorgan att leveranstider kan tyda på en svag efterfrågan på företagets nya iPhone 16. Trots detta har aktien stigit med över 16 procent hittills i år.

Denna vecka hålls ett räntemöte i USA, och marknaden förväntar sig den första räntesänkningen sedan 2020. Enligt Fedwatch är marknaden delad i synen på om räntan kommer att sänkas med 0,25 procentenheter eller 0,5 procentenheter från det nuvarande intervallet på 5,25–5,5 procent.

Börserna steg kraftigt förra veckan efter en svag start på september, som historiskt sett är en svag månad på börsen. Efter förra veckans uppgång var S&P500 mindre än en procent från rekordnivån i juli, så det krävs lite till av uppgång för att sätta nytt rekord.

Flera demokratiska senatorer i USA uppmanar centralbanken att sänka räntan med hela 0,75 procentenheter under onsdagens räntemöte. Vanligtvis sänker eller höjer centralbanker räntorna med steg om 0,25 procentenheter, men de demokratiska senatorerna Elizabeth Warren, Sheldon Whitehouse och John Hickenlooper vill att Federal Reserve ska sänka räntan betydligt mer aggressivt.

De är oroade för svagare utsikter på arbetsmarknaden och vill ha en sänkning på hela 0,75 procentenheter. “Det är dags att gå snabbt fram med räntesänkningarna,” skriver de i brevet.

Analys:
– Börserna i New York hade en blandad dag med nedgångar för vissa teknikaktier.
– Marknaden förväntar sig en räntesänkning i USA, vilket kan påverka aktiemarknaden.
– Demokratiska senatorer kräver en större räntesänkning för att stödja arbetsmarknaden och ekonomin.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version