Eksplosioner i Libanon: 11 döda och 4000 skadade efter personsökare exploderade

Bildkälla: Hassan Ammar / AP / NTB

Minst elva personer har mist livet och 4000 är skadade, varav 400 allvarligt, efter att hundratals personsökare exploderade runt om i Libanon, enligt en rådgivare till landets hälsovårdsminister.

Eksplosionerna började nästan samtidigt runt 15:30 lokal tid på tisdagen och pågick i cirka en timme.

Orsaken till explosionerna i de handhållna personsökarna, som Hizbollah använder för att kommunicera, är för närvarande okänd.

Det har också rapporterats om explosioner i Hizbollah-medlemmars personsökare i Syrien, där minst 14 personer enligt exilgruppen SOHR är skadade.

Bland de som förlorade livet fanns en åttaårig dotter till en Hizbollah-medlem, samt flera Hizbollah-medlemmar. Irans ambassadör till Libanon skadades enligt iranska medier.

Libanons utrikesdepartement beskriver explosionerna som “en farlig och avsiktlig israelisk upptrappning” som sammanfaller med hot om att eskalera kriget mot Libanon.

Israel meddelade tidigare på tisdagen att deras mål i Gazakriget nu också inkluderar kampen mot Hizbollah längs gränsen till Libanon.

Det israeliska militären har hittills avvisat att kommentera påståendena om explosionerna.

Hizbollah beskrev först explosionerna som ett mysterium, men i ett senare uttalande anklagade även de Israel för att ligga bakom och lovade hämnd.

Ögonvittnen beskrev panik och kaos i huvudstaden Beirut, där sjukvården överväldigades av offren för explosionerna.

Analys: Eksplosionerna i Libanon är ett allvarligt hot mot landets stabilitet och säkerhet. Med en ökad spänning mellan Libanon och Israel kan detta leda till en eskalering av konflikten och ytterligare förluster av liv och egendom. Det är viktigt att hålla ett öga på utvecklingen och vara medveten om de potentiella konsekvenserna för investeringar och ekonomiska marknader i regionen.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version