Enkelt eller dubbel räntesänkning? Expertanalytiker och marknaden oeniga i USA.

Den amerikanska centralbanken (Fed) släpper sin färska räntebeslutning klockan 20.00 norsk tid på onsdag kväll. Enligt Nils Kristian Knudsen, valuta- och räntestrateg på Handelsbanken, är det enighet om bakgrunden den här gången: det går mot en räntesänkning.

Det stora spänningsmomentet kommer att vara om Fed gör en enkel eller dubbel sänkning. Enligt CME Group s ränteverktyg, som beräknar i realtid vad marknaden tror att Fed kommer att göra, visar en sannolikhet på 67 procent för en dubbel sänkning och 33 procent för en enkel sänkning.

Analytiker är dock oeniga och enligt Bloombergs konsensusprognos förväntar de sig en sänkning på 0,25 procentenheter.

Knudsen säger att det stora spänningsmomentet är kopplat till den uppdaterade bedömningen från räntekommittén om hur utsikterna ser ut. Han anser att det är tydligt att de flesta anser att räntan nu är lite för hög.

Valuta- och räntestrategen anser att dynamiken vi har nu kommer att fortsätta en tid, där räntebesluten de kommande månaderna kommer att vara datadrivna.

Analys: Den amerikanska räntesänkningen kan påverka både den amerikanska ekonomin och den globala ekonomin. En enkel eller dubbel räntesänkning kan ha effekter på aktie- och obligationsmarknaderna, liksom på valutakurser. För investerare och privatpersoner kan det vara viktigt att följa med i dessa beslut och förstå de potentiella konsekvenserna för sina egna ekonomiska beslut. Det kan vara klokt att vara uppmärksam på hur räntesänkningar påverkar olika tillgångsklasser och ha en strategi för att hantera eventuella förändringar på marknaden.

Share.
Leave A Reply

Exit mobile version